Kvinnliga vagabonder som reser och inspirerar

Edinburgh, 1951. Foto: Kerstin Svanberg

Edinburgh, 1951. Foto: Kerstin Svanberg

Idag är det Internationella kvinnodagen! Dagen då normbrytande, kvinnliga resenärer genom tiderna ska få den plats i historien som de gick miste om tidigare. De där damerna som levde före sin tid, i behändiga byxor och praktiska kängor. Kvinnorna som fick upptäckta världen som män, för att världen inte var redo var kvinnliga äventyrare.

Kvinnorna som fick upptäckta världen som män, för att världen inte var redo var kvinnliga äventyrare.

Två historiska resenärer

Två kvinnliga vagabonder som jag fascineras av är Mary Kingsley och Ester Blenda Nordström. Mary Kingsley struntade i de viktorianska tebjudningarna och åkte istället till Afrika, beväpnad med paraply mot närgångna krokodiler och kannibaler. Svenska Ester Blenda Nordström liftade bland annat kors och tvärs över hela USA för sin grävande journalistik. De var före sin tid och skrev historia som vi kan läsa och inspireras av idag.

Min största förebild

Min personliga favorit är dock en kvinna som varken finns på Vagabonds lista eller i Wikipedia. Det är min modiga mormor, vars äventyr som ung i Europa jag alltid har fascinerats och inspirerats av. Hon bodde bland annat i Edinburgh på 50-talet - och här kan du läsa mer om den resa jag gjorde i hennes fotspår.

Min mormor i de skotska högländerna.

Min mormor i de skotska högländerna.