Res till Bukarest - en bubblare bland weekendstäderna

Rumäniens huvudstad är hipp, historisk och het. ”Lika coolt som Berlin innan mainstreamfieringen”, ”en latinostad i rysk kostym” eller “Östra Europas Paris” - ja, av beskrivningarna att döma är Bukarest en bubblare bland weekendstäder i Europa. 

bukarest.jpg

Bukarests gamla stad och vackra parker

Till att börja med, en långhelg i Bukarest är ett perfekt sätt att få känna stadens puls och dessutom hitta sina egna favoriter utanför huvudgatorna. Gamla stan, Centrul Vechi, koncentrerar sig kring ett par kvarter där historien verkligen har satt sina spår. Byggnadernas arkitektur flätar samman olika historiska epoker och skapar en tidlös stämning – här finns både Parisinfluerade boulevarder, 1800-talspalats och deprimerande stela hus från kommunisttiden.  

Bukarest har också många fina parker som är välsignelser om man reser hit sommartid. När temperaturen klättrar upp mot 40 grader är det skönt att hänga i den gröna oasen Parcul Herastrau och ta ett svalkande glas öl.  

rumänien-öl.jpg

Billig och god mat i Östeuropas Paris

När dagens hetta har dämpats något, stiger temperaturen istället bland barerna och restaurangerna på kullerstensgatorna. Det är generellt väldigt billigt att gå ut och äta och dricka i Bukarest. För knappt hundra svenska kronor kan du beställa den traditionella rätten sarmale cu mamaliga, branza si smantana, kåldolmar med rumänsk polenta och den typiska vitosten, plus en lokal öl.

Visst det ligger det något parisiskt över Bukarest. Boulevarderna, Triumfbågen och bagerierna med inbakade, ombakade och snurrbakade croissanter som tävlar om förstaplatsen i skyltfönstren. 

Vacker arkitektur i Bukarest - men med spår av diktaturen

"This is just for show off" säger taxichauffören när han likt en rallyförare susar in i Bukarests hjärta från flygplatsen. Vi hinner knappt se de pampiga byggnaderna och upplysta statyerna i farten, men förstår att det här är rätt väg in i stan för att imponera på besökarna. "You should better see the ghetto, full of Bulgarians and Russians. This is just communist crap."

Bukarest är också neoklassiska byggnader, där änglar och hjältar blickar ner på oss. Gotiska kyrkor där mossan för länge sedan erövrat fasaden och bäddat in de dekorativa drakarna i grön sammet. Men sovjetgråa betongkuber står orubbliga i staden, som ett svårsuddat minne om det som var. Hålen i husen från upplopp och demonstrationer - tiderna då yttrandefrihet inte gällde för alla. Ägde du en egen skrivmaskin kunde det leda till dödsstraff och alla andra medier än regeringens egna var förbjudna.

bukarest-gamla-stan.jpg

Bakom hippheten finns en historia viktig att veta

För 30 år sedan var Rumänien en diktatur och de gummor och gubbar jag möter med blicken på gatan har säkert varit en del av det. Den lilla tanten som säljer lavendelknyten på gatan och gamlingarna som spelar schack och dricker öl. Jag önskar vi kunde förstå varandras språk så att alla mina frågor inte skulle lämnas obesvarade. Dock räcker inte min spanska riktigt till (rumänska och spanska är båda latinska språk, men tyvärr alldeles för olika) för att ens komma förbi artighetsfraserna. Jag får istället tacka för mig och fortsätta mätta min vetgirighet på nätet.

Nästa taxichaufför ger mig dock lite vetskap om landet vi så smått lär känna: "Alla bor i Bukarest. Det finns inget land som vårt, där så många jobbar med att städa gatorna. Det finns inga jobb, men att sopa kan alla alltid göra." Jag inser då varför jag alltid blir bländad när vi går på stan - gatorna är polerande blanka och jag har aldrig sett så många som arbetar med att sopa trottoarerna.

Snurriga croissanter, skinande gator och sovjetiska statyer - Bukarest är sannerligen kontrasternas stad. Väljer du att blunda när du blir bländad av trottoarerna, gör tvärsom. Öppna ögonen och sinnena istället och läs på, fråga och var nyfiken. Även en “hipp och het weekendstad” har sin historia som - i våra tider kanske mer än någon annans - är värd att veta mer om.

Läs mer om Rumänien:

Vad du ska se, göra och äta i Brasov

Hundbiten i Rumänien

Resedagbok från Rumänien