Bullar, bröd och baguetter i Barcelona

Plötsligt händer det. Två gånger på samma dag till och med. Barcelonas brottsliga sida visade sig dubbelt upp och fick mig att omvärdera min pappas töntstämpel. Som tur är har inte hänt mig, men den drabbade kunde lika gärna ha varit jag, båda gångerna.

På väg hem från stranden möts jag av skrik och spring bakom hörnet. En äldre dam skulle just köpa bröd från bageriet och hinner knappt ta upp plånboken ur väskan förrän en kille, snabb som attan, rycker till och rusar iväg. Stackars damen börjar förstås tjuta och halva brödbutikens personal springer efter tjuven, runt, runt omkring kvarteret.

Som fastfrusen står jag och försöker fatta vad som hänt - för lyckligt oerfaren är jag när det kommer till sånt här - medan bullar gräddas på som vanligt och baguetter byts mot femtiocentare. Tydligen inget att avbryta det dagliga brödköpandet för.

Jag hann knappt komma hem till hostelet förrän jag möts av en fly förbannad kille ur personalen. Hans nya iPhone är borta. Men tack vare videofilmen ser vi att en walk in-gäst som är rena proffset när det kommer till att förvilla med prat och gester. Med sina flinka fingrar trollar han ner mobilen i bakfickan medan han diskuterar pris per natt med receptionisten. Vi ringer polisen och jag får tolka, men de enda de kan göra är att rycka på axlarna och sätta ännu ett streck för statistiken.

Jag är sjukt lättad att det inte hände mig idag och inser att pappas töntiga pengabälte på hemliga stället kanske inte är så dum idé ändå...