Dagspa i Karlstad - Sundabadets relax Njuta

 
samarbete.png
 
sundstabadet-karlstad-spa.jpg

”Du skall besöka ett spa varje vilodag och tag god tid på dig.”

En spasöndag borde vara det elfte budordet! Det insåg jag när vi var i Karlstad på Sundstabadets relaxavdelning Njuta. Det råkade dessutom vara en söndag och ett spa var precis vad våra novemberbleka och hösttrötta kroppar behövde. Efter frukosten på Scandic hotell promenerade vi den knappa kvarten till badhuset, som ligger fint intill en liten sjö. Utrustade med morgonrock, handduk och varsitt kit med spaprodukter tassade vi in på relaxen med siktet inställt på en enda sak: att njuta.

Trenden dagspa växer - även på vardagar

Dagspa är en trend inom besöksnäringen som växer allt mer. Det kan bero på att vi vill ta hand om oss mer men har allt mindre tid för det, resonerar Ingrid Kylén, platschef på Hagabadet, i webbtidningen Besöksliv. Artikeln tar också upp spaanläggningarnas “lågsäsong”, måndag till onsdag, som en möjligt att få andra besökare, exempelvis pensionärer och studenter, att hitta dit. Njuta i Karlstad har löst det genom erbjudandet Lugna tisdag, ett break mitt i veckan med lite billigare inträde till spa. De har också Sköna fredag, som är en “tjuvstart på helgen”.

Länkar: Läs mer om dagsspa i Besöksliv, Sköna tisdag och Lugna fredag.

Spakit på Njuta.

Spakit på Njuta.

Stillsamt och skönt med spakit på Njuta

Relaxavdelningen Njuta ligger i en separat del av badhuset, så besökarna störs inte av plask och bus i simbassängerna. Att stänga dörren till simskolorna och stimmiga barn som gör badbomber var skönt, för så fort vi kom in till Njuta hände något. Våra steg blev tystare och vi började viska. Nyduschade och med mysiga morgonrockar virade om kroppen gick vi omkring och smälte sakta men säkert in i den stillsamma, sköna stämningen.

Utöver entrén till Njuta kan man köpa ett spakit som innehåller olika produkter, bland annat peeling, tvål och ansiktsmasker. Det ingår även en guide hur du gör behandlingarna steg för steg. Du gör ritualen på egen hand och kan bestämma precis hur och när du vill göra de olika stegen. Läs mer om spakitet här. Så här gjorde vi:

Ångbastu

Hamam på Njuta i Karlstad.

Hamam på Njuta i Karlstad.

Vi började med att tina upp oss i en varm källa och fortsatte sedan till ångbastun. Rummet fylldes med ånga som pustades ut i suckande, små doser. Temperaturen var ljummen och därför en alldeles lagom start på spaupplevelsen.

Hamam

Nästa steg var hamamrummet, där kroppen skulle skrubbas med peeling. Hamam är ursprungligen en turkisk badritual som inleds med att man ligger på en stor, varm marmorbänk för att mjuka upp kroppen. På Njuta finns en stor, gemensam stenplatta att lägga sig på för att bli varm. Känslan av att steka sig själv som ett ägg var inte helt avlägsen, särskilt inte vändstekt när jag rullade mellan rygg- och magläge. Stenen var dock perfekt uppvärmd så att peelingen i duschen efteråt blev svalkande och skön.

Solarummet

Härnäst kom Solarummet. Såklart heter det ”sola” i Karlstad och inte bara sol, för du har väl hört om Karlstads solskenshistorien om servitrisen? Eva Lisa Holtz hette kvinnan som drev ett värdshus i Karlstad på 1700-talet och hade så strålande glatt humör att hon kallades ”sola” efter solskenet. Hon blev långväga känd för just det och så småningom blev det även Karlstads symbol och slogan.

I Solarummet har man försökt efterlikna en solig dag vid Värnens strand. Solstolarna står framme, himlen är klarblå och lite småkyliga brisar sveper in från sjön. Här ska ansiktsmasken på, men jag blev så frusen vid den svenska sjökanten att jag gick direkt till nästa steg…

Bubbelbad utomhus

…som var bubbelbadet utomhus. Fem snabba steg med nollgradiga novembervindar mot blöt, bar hud – sen hoppade vi ner i poolen med utsikt över sjön. Här låg vi länge och bubblade medan himlen skiftade i hundra nyanser av grått, i väntan på att klockan skulle slå prick – för då började nämligen Aufgussbastun.

Aufgussbastu

Aufguss är en bastukultur som utvecklats i Tyskland och Österrike och ordet betyder ungefär ”att hälla på”. Det var precis vad bastuvärden gjorde i bastun, för dagen med en blandning av oljor med citron och ingefära. Med en särskild schvung med handduken puffade han iväg dofterna och värmen på oss tills svetten rann och ögonen sved av citrusdoften. Det var uppfriskande och samtidigt avslappnande – och lätt den bästa bastustunden jag haft.

Bonus: ishink!

Efter aufgussbastun var sparitualen slut men vi kände oss inte riktigt klara än. En hink i taket, fylld med isvatten, hade fångat vår nyfikenhet. Fortfarande kokheta och citrondoftande fick jag Gunnar att ställa sig under hinken och dra i snöret, samtidigt som jag filmade. Hinken, till bredden fylld av tappa-känseln-kallt-vatten, öste ner över honom som en fors. Och jag förevigade det, i slowmotion! —>

Lunch på Kafé Källan

Timmarna på en spasöndag går alldeles för fort. Efter badade, bastande, hamamande, skrubbade, solande och tvålande kände jag mig renare och mjukare än på länge, men framförallt var jag hungrig. Inne på Njuta finns en restaurangen Källan som serverar sallader, smoothies, soppor och andra lättare maträtter. En skål med sval yoghurt och hallonsmoothie var precis vad min spanjutande kropp och själ behövde.

Att både kroppen och själen mår bra är ett holistiskt synsätt som handlar om att allt hänger ihop. Jag fick känslan av att Njuta har valt det spåret och gjort det på sitt sätt. Ett hållbart koncept som jag tror kommer bli ännu viktigare framöver.

Smoothie och sallad på Kafé Källan på Sundstabadet.

Smoothie och sallad på Kafé Källan på Sundstabadet.

Priserna på Sundstabadets spa Njuta varierar beroende på vilken dag du vill gå, om du vill förboka eller köpa till spakit eller behandling. Läs på deras hemsida för uppdaterade priser och öppettider.

Inlägget om Karlstad är skrivet i samarbete med Visit Karlstad, men tankar, åsikter och material tillhör mig.