Minisemester i Karlstad - tips på vad du kan se, göra och äta på 24h

 
samarbete.png
 

Jag tycker varken man behöver åka långt eller vara borta länge för att resefjärilarna i magen ska börja kittla. När jag nyligen åkte till Karlstad över helgen kändes det precis som inför en långresa till en annan kontinent. Du vet, när fötterna blir alldeles fladdriga och förväntan ligger och dallrar i luften.

Även om vi bara skulle över gränsen till Värmland kommer ju hela den härliga reseupplevelsen ändå. Att strosa runt i en ny stad och få vara nyfiken vid varje gathörn. Sova i en fluffig hotellsäng och långnjuta vid frukosten. Låta matupplevelserna bli ett smaksafari och testa allt som verkar gott, kul och konstigt. Det är precis därför jag älskar att resa - och då spelar det mindre roll om det är till Kapstaden eller Karlstad.

Gatukonst i Karlstad.

Gatukonst i Karlstad.

Ett dygn i Karlstad

Karlstad är Värmlands största stad och ligger vid Vänerns norra strand. Trots att jag knappt har varit i Värmland har jag många associationer till landskapet. Semla Lagerlöf och Gustaf Fröding har såklart bidragit till det, likaså den handvävda linneduk från Klässbols väveri som jag har hemma. Min sambos släktband till de värmländska skogarna i Gunnarskog har också gett mig en bättre bild av grannlandskapet.

Den värmländska huvudstaden och jag har däremot aldrig fått chansen att lära känna varandra. Det rättade vi till genom en minisemester på 24 timmar! På bara ett dygn hinner man uppleva en hel del. Jag har samlat några tips som passar olika typer - kanske är du alla typer och gillar allt? Toppen, då är det bara att åka till Karlstad och låta resefjärilarna fladdra.

Karlstad för njutaren

Att gå på dagspa är ett mysigt sätt att lyxa till en resa, tycker jag. Vi prickade in ett besök på Sundstabadets relaxavdelning Njuta en ruggig novembersöndag, vilket fick de varma källorna och heta bastun att bli ännu mysigare. På Njuta kan man göra deras sparitual och kombinera egna behandlingar med skön avslappning. Jag har skrivit ett eget inlägg om det, läs och ta särskilt till dig det elfte budordet!

Spakit på Sundstabadets relax Njuta.

Spakit på Sundstabadets relax Njuta.

Karlstad för kulturälskaren - sevärdheter och konst

Konstnären Lars Lerin är född i Värmland och är för många synonym med landskapet. I hans böljande målningar där ljus och skugga vävs samman syns ofta värmländska byar och detaljer från hans barndom. Museet heter Sandgrund och ligger på en udde med samma namn. Det är öppet varje dag utom måndagar och kostar 80 kronor för vuxna i entré.

Fler tips till kulturella Karlstad

Samma helg vi var i Karlstad, hölls Värmlands bokfestival i det fina gamla byggnaden Nöjesfabriken. Vi passade på att kolla in boksläpp och lyssna på författare. Festivalen är en gång per år, men passa på att gå hit ändå. Nöjesfabriken har en restaurang, bowling, klubb och olika event under ett och samma tak. Hade vi haft mer tid i Karlstad, skulle jag definitivt gått på Wermlands Opera och Alsters Herrgård (där Gustaf Fröding föddes). Tips till dig som också gillar kultur!

Karlstad för foodien - tips på restaurang och kafé

På 24 timmar finns det ju tyvärr någon slags begränsning på hur mycket man hinner äta… Så flera restauranger lämnar jag kvar på min wishlist till nästa Karlstadsresa. Vi åt iallafall middag på den asiatiska restaurangen Yomo, som var kitschigt och snyggt inredd med färgstarka detaljer. A la carte-menyn var ganska liten, men på de flesta rätter gick det att ersätta köttet med något annat så utbudet blev ändå bra.

Jag åt omakase som betyder ungefär “kocken får välja”. Ibland är det så skönt att låta någon annan välja - speciellt om den har god smak! Kockens val blev till ett konstverk med sushibitar i olika varianter med fisk och grönsaker. Så gott, så gott. Gunnar åt ramen vilket är en smakrik buljongsoppa med nudlar, kött och grönsaker. Också en fullträff!

Fler spännande restauranger och kaféer i Karlstad

Det fina med att besöka nya städer är ju att botanisera bland allt som finns att se, göra - och framförallt äta. Karlstad har många spännande restauranger som jag skulle vilja prova nästa gång:

  • Olssons Elektriska skriver själva att de erbjuder “anrättningar och drinkar i en elektrisk laddad miljö” och med “en historia som det slår gnistor om”. En elektroteknisk, nostalgiromantisk restaurang - låter ju hur coolt som helst!

  • Swenströmskas är ett stenugnsbageri med bröd och bakelser som är omnämnt i White Guide. Deras bilder får mig att drömma om kringliga kardemummabullar och frasiga frallor.

  • Naturums kafé väver samman Värmlands tallskogar och Klarälven med hembakat fika och värmande soppor. Med tanke på att kaféet ligger så nära naturen tror jag det här stället skulle falla mig i smaken, i dubbel bemärkelse.

Skrädmjölskaka på Sandgrunds kafé

Det finns en anledning till mitt ständiga fikasug i Karlstad - hela staden luktar kaffe! Då och då kommer pustar med doft av nyrostat kaffe från Löfbergs Lila, stadens kaffeinstitution. I deras kaffebar kan du även njuta av Karlstadskaffet (adress: Tolagsgatan 1).

En riktigt fin fikaupplevelse fick vi på Sandgrunds kafé, som ligger i samma byggnad som museet. Kaféet har udda och gulliga kaffekoppar med öron så små att man får använda nypan! Jag passade på att ta en kaka bakad på skrädmjöl, just för att jag älskar att testa lokala mattraditioner. Skrädmjöl kommer från Värmland och görs av rostad havre som mals väldigt fint.


Inlägget om Karlstad är skrivet i samarbete med Visit Karlstad, men tankar, åsikter och material är mina egna.