Novemberglitter i Örebro

Örebro slott i vinterskrud.

Örebro slott i vinterskrud.

“Gråaste november på tjugo år” läste jag i en tidning, men det behövde de knappt skriva. Det visste jag redan. Eller snarare, det kände jag väl redan och känner fortfarande. Gråheten sitter i min slokande hästsvans, i ringarna under ögonen och i den trötta kropp som jag stjälper ur sängen varje morgon. De monotona mulna veckorna som varken har varit dagar eller nätter. November var rätt jobbig i år.

Men november kommer vi inte undan hur vi än gör, så jag försökte istället strössla glitter på även den gråaste månaden. Doften från ingefärsteet har legat som en dimslöja i min lägenhet för att hålla förkylningar på avstånd. Julstjärnan satte jag upp redan vid Alla Helgona och lysande gula mandariner har prytt köksbordet för att sätta lite färg på de kulna kvällarna. Små saker som till och med får november att piggna till lite.

Sen tittade jag i mobilens bildarkiv och hittade solsken, ljus och gnistrande vita dagar. Hur kom det sig? November hade tydligen alls varit bara grå och trist, det hade jag ju bildbevis på! Plötsligt mindes jag den där solglimten på lunchen och springturen i första pudersnön. Vinterljuset som var så vitt att det nästan bländade. Långlunchen som serverades på vita dukar. Brödsmulorna från frukosten som blandades med knattrandet på miniräknaren och prasslet i pluggböckerna. Novembers glitter.

Det är så lätt att dra alla månadens dagar över en och samma kant och stämpla dem som “tråkiga”, särskilt om det gäller november. Så här kommer en påminnelse med bilder för att lyfta att det faktiskt lyser, strålar och glimrar även i den gråaste månaden. Det gäller bara att vilja se det. Vilka ljusglimtar har du haft i november?

Ett fönster på Örebro slott.

Ett fönster på Örebro slott.