Tjeckien: sagostaden Děčín

8 upplevelser du inte får missa i Děčín

Den tjeckiska staden Děčín är som taget ur en saga. Omfamnad av ett bländande slott och mäktiga berg, kantat av rosor och ringmur och bubblande av bryggerier och mysiga kullerstenstorg. I det här inlägget tipsar jag om saker att se och göra i staden, plus några dagsutflykter med cykel eller vandring till nationalparken Bohemian Switzerland.

Trots att Děčín är en liten stad med tjeckiska mått mätt (50 000 invånare) ger staden en ståtlig känsla och storstilat intryck. Děčín ligger bara 1,5 timme med tåg från Prag och 2,5 timme med tåg från Dresden i Tyskland. Närheten till flera europeiska storstäder gör att det är lätt och smidigt att ta sig hit, till och med utan bil.

Besöka slottet i Děčín

Det bländande vita slottet är stadens landmärke. Dess historia går ända tillbaka till 1100-talet, men slottet renoverades i sin nuvarande stil på 1700- och 1800-talet. Då byggdes också den långa gatan som är en ovanlig slottsdetalj. Från Děčíns centrum går det en lång gata på 300 meter, likt en korridor, som till slut når fram till slottet. Den höggs fram direkt ur klipporna och är idag en imponerande entré till slottet.

Som många andra stora byggnader i krigsdrabbade länder, har slottet varit både militäranläggning och ockuperat av fiender. Men under dess glansdagar har även aristokratiska familjer bott här och både kungligheter och kändisar har satt sin prägel. Fréderic Chopin var en av de sistnämnda, han skrev bland annat sin berömda Děčínský-vals här.

Slottet är öppet för besökare året om. Missa inte att strosa i Rosenträdgården, särskilt sommartid när doften av blommorna är som bäst! Utanför slottet finns ett mysigt torg med vinkaféer och livemusik. Det är en riktigt fin upplevelse att sitta utomhus, med slottet som en filmisk bakgrund och njuta av något gott i glasen.

Läs mer om slottet i Děčín på Czech Republics webb.

Vinbarer, mysiga torg och trädgårdar med rosor. Děčín är verkligen en romantisk stad!

Provsmaka öl på mikrobryggerier

I Děčín, precis som i resten av Tjeckien, är ölet ryggraden i den tjeckiska kulturen. Mikrobryggerierna blir allt fler och skapar spännande smaker ur den gamla traditionen. En av dem är Pivovar Nomád där vi beställde olika lokala öl för provsmakning. För 60 tjeckiska kronor fick vi 5 provsmakningsglas per person (och de finns även alkoholfria ölsorter).

Öl i Tjeckien.

Kofola

Är inte öl din cup of tea? Då kanske Kofola är det. den tjeckiska motsvarigheten till Coca-Cola är en typisk dryck i Tjeckien. Läs om hur Kofola kom till och hur det smakar här.

Äta traditionell mat med modern twist

Om jag säger tjeckisk mat tänker du säkert på tunga rätter med mycket kött och potatis, eller hur? Det stämmer, om man tittar bakåt i tiden. Men går du till restaurangen Arrigo Unikátní gastronomie så kommer du få smaka den moderna tappningen av tjeckisk mat. Arrigos meny twistar till den tjeckiska husmanskosten och säsongbetonade ostar, grönsaker och andra lokala råvaror är fräscht och gott. Knödel med örtig pesto, som jag åt, smakade som en ren och skär hyllning till våren!

Cykla längs Elbefloden

Elbeleden (Eurovelo 7) är en av de populäraste cykellederna i Tjeckien. Den går längs floden Elbe på lättcyklade asfalt- och grusvägar. Děčín är en av städerna som ligger längs leden och är ett praktiskt ställe att starta eller sluta cykelturen på. Det fina med att cykla genom den här delen av Tjeckien är att det är så varierat - och knappt kuperat. Landskapet är visserligen böljande med höga berg och djupa raviner, men längs floden är det snällcykling som gäller.

En lagom dagstur är att starta i Děčín och cykla till Ústí nad Labem (ca 25 km). Precis innan du cyklar in i den pittoreska småstaden Ústi nad Labem, kommer du se en riktig Ronja Rövardotter-borg klättra högt upp på en klippa. Har du ork kvar i benen ska du definitivt cykla uppför serpetinvägarna hit! Utsikten över Elbefloden är tappa-hakan-vacker.

Bo på vingård i Litoměřice

Litoměřice är en tjeckisk småstad med kullerstenstorg, korsvirkeshus och näpen kyrka. Det är så pittoreskt att det skulle kunna vara taget ur en film! Staden ligger dessutom mitt i norra Tjeckiens vindistrikt. De mest kända vinerna kommer i de flesta fall från Morava (Mähren), men redan på medeltiden var Litoměřice näst efter Prag i vinodling. På slottet Velký Žernoseky kan du provsmaka vin och även övernatta.

Bonustips: Varför inte vinvandra? Litoměřice vinstig är 20 km och har 9 stopp som handlar om traktens vin. Stigen går genom städerna Litoměřice, Žalhostice, Žernoseky och Lovosice.

Klättra Via Ferrata på Shephards Wall

Mittemot slottet i Děčín stupar en brant bergsvägg, rakt ner i Elbefloden. Trots att den nästan är helt lodrät, är det poppis att klättra här. Det finns nämligen 14 via ferrata-leder som går kors och tvärs på berget! Det är gratis att klättra, men guide och uthyrning är ett hett tips. Hyrs t.ex. på Active point i Děčín.

Vandra i nationalparken Bohemian Switzerland

Från Děčín är det lätt att ta sig till nationalparken Bohemian Switzerland, både på cykel, i båt, med buss eller till fots. Naturen i nationalparken är något extra. Jag förstår varför scener i filmen har Narnia har spelats in här! När du vandrar omkring i nationalparken, får du inte missa den berömda Pravčickaporten eller floden Kamenices raviner. De är riktig maffiga detaljer mitt i den vilda skogen, skapade av naturen själv. Ett annat tips är att gå Gabrielas stig som passerar häftiga, naturliga figurer av sandsten.

Nationalparken gränsar till Tyskland.

Fika på Kafe na mapě

Kaféet ligger mittemot slottet och har utsikt över både staden och Elbefloden. Det är ett “coffee & bagel”-ställe, vilket betyder att det finns både söta saker och matigare måltider. De har också ett imponerande stort utbud av kartor! Vilket kanske speglar ägarnas intresse väldigt bra - resor! Utbudet av mat och dryck är en resa i sig, från italiensk pistageglass till äkta amerikanska philly bagels.

Hemgjord glass med smak av kokos och pistage. Jag var i himlen.