Nationalparken Bohemian Switzerland i Tjeckien

Djupa raviner, trolska dalar och mytomspunna skogar. Verklighetens Narnia och sagoböckernas landskap - finns i Tjeckien! Området är en nationalpark som går under namnet Bohemian Switzerland på engelska.

Jag var där i samarbete med Tjeckiska turistbyrån och testade bland annat cykelleden längs floden Elbe. Utöver det fick jag också chans att uppleva nationalparken till fots, i båt och på buss. Naturen var förtrollande vacker och jag förstår verkligen varför såväl författare som filmare får inspiration här. Dessutom var det väldigt lätt att ta sig till nationalparken med tåg och buss. Läs vidare om Bohemian Switzerland i det här inlägget så får du reda på mer!

Nationalparken gränsar till Tyskland, där ytterligare en nationalpark tar vid.

Nationalparken Bohemian Switzerland

Bohemian Switzerland ligger i nordvästra Tjeckien och går också under namnen Tjeckiska Schweiz och Böhmiska Schweiz. Det är lite förvillande, för det har inget att göra med Schweiz egentligen. Däremot sträcker sig området in i Tyskland och nationalparken på den tyska sidan heter Sachsiska Schweiz.

Bohemian Switzerland är en relativt ung nationalpark, men de väldiga stenformationerna och djupa ravinerna har lockat besökare i hundratals år - däribland många konstnärer. Här skrev exempelvis HC Andersen delar av sin saga Snödrottningen och flera scener ur filmen Narnia har spelats in i de trolska skogarna.

Utsikten från en av de tre “toppstugorna” är maffig.

Aktiviteter i nationalparken

Det finns flera olika sätt att uppleva och utforska nationalparken. Här är några av dem!

Vandra till den berömda stenporten

Vandringsleden som går till Pravčickaporten och Falcon’s Nest heter Gabrielas trail och är nationalparkens mest populära. Och när du når målet förstår du varför! Pravčickaporten är en mäktig och välavbildad stenformation, helt skapad av naturen. Den är dessutom den största naturliga sandstensbron i Europa.

Tidigare kunde man gå på porten, men på 80-talet stängdes den på grund av att stenen eroderar. I filmen Narnia finns dock porten med i en scen där barn och bävrar springer uppepå den. Falcon’s nest är ett före detta sommarpalats som verkligen liknar ett näste för örnar. Rika sådana isåfall, såklart!

Vandringsleden är 18 kilometer lång och börjar och slutar i Hřensko, men det går även att ta buss eller flodbåt en bit på vägen. Det kostar en liten slant att gå hit och det finns en restaurang och museum på toppen. Jag har inte ätit på restaurangen, men vet att såväl vandringen som slutmålet är väl värd både tiden och kostnaden.

Bestig bersgstopparna

En annan uppskattad vandringstur är den som passerar de tre topparna Vilémina, Rudolf och Maria. Leden är 8 kilometer lång och topparna är namngivna efter markägarens tre barn (sägs det). Vandringen börjar och slutar i Jetřichovice.

Åk flodbåt

Föredrar du att låta vandringsbenen vila, kan du ta båten på Kamenicefloden mellan Hřensko och Mezna. Båtarna är i “Venedigstil” med en förare som styr båten med en lång stav. Båtarna går dagligen mellan april och november och biljetter köps på plats.

Cykla längs Elbeleden

Elbeleden är en cykelled på totalt 130 mil som slingrar sig längs floden Elbe, genom både Tjeckien och Tyskland - bland annat genom Bohemian Switzerland. Landskapet är relativt platt vilket gör att även ovana cyklister kan ta sig fram många mil per dag. Leden följer floden och passerar många byar, åkrar, vingårdar, utsiktsplatser och historiska platser. Det finns även cykelfärjor längs leden så att man kan enkelt kan ta sig över floden.

Läs mer om när vi cyklade mellan vingårdar på Elbeleden!

Tips och länkar för cykelutflykter

  • Elbe Cycle Route finns mer information om etapper, tider, upplevelser och boenden.

  • Europe Bike Tours är en researrangör som skräddarsyr cykelresor i området. De kan till exempel ordna bagagetransport, hyra utrustning, ge guidade turer och praktiska tips.

Åka till nationalparken

Hur tar man sig till nationalparken då? Med bil tar det drygt 2 timmar från Prag. Att ta tåget till Děčín (antingen från Prag som tar 1,5 timme eller från Dresden på 45 min) är ett annat, bra alternativ. Från Děčín är det sedan lätt att komma till nationalparken, till exempel med båt till Hřensko som är själva huvudentrén. Det går också att åka tåg till Krásná Lípa som ligger centralt i nationalparken. (Děčín är för övrigt en väldigt fin stad som är väl värd ett besök.)

Ta sig runt i nationalparken

Även i nationalparken går det att åka kollektivt. Det finns bussar med med täta avgångar som dessutom har cykelställ så att du kan ta med dig cykeln och fortsätta turen någon annanstans i parken. Du betalar smidigt med kort direkt hos busschauffören. Vill du åka bil finns det olika privata aktörer, en av dem är Bag & Bike Transport.