Cykla mellan vingårdar och slott i norra Tjeckien

Vingårdar och vackra slott - en weekend i Tjeckien

Regnet smyger ner från himlen när vi går till restaurangen i byn Litoměřice. Fjäderlätta droppar, men ändå tillräckligt mycket för att det ska plaska om oss när vi kommer in på restaurangen. Den heter Biskupsky Minipivovar och har också ett eget ölbryggeri, som namnet “pivovar” antyder. Här finns allt som våra kylslagna kroppar längtar efter just nu: mat, öl och värme.

Vi beställer in några tjeckiska specialiteter som långkokt oxkind, gulasch med potatisplättar och anka med rödkål och dumplings. Men innan varmrätten grundar vi med klassiska tjeckiska ”ölsnacks”: råbiff, picklad fläskkorv och rågbröd med vitlök. Ett par förrätter att dela på är en bra början på en traditionell, tjeckisk middag – och en lovande start på vår aktiva semester i Tjeckien. Vi är i norra Böhmen, en hittills rätt okänd del av Tjeckien som gränsar till Tyskland. Här finns storslagna skogar, hisnande berg och lättillgängliga cykel- och vandringsleder. Något vi ska upptäcka mycket mer av kommande dagar!

Råbiff och ostsås med rågbröd - två klassiska tjeckiska förrätter.

Cykelupplevelser längs Elbe Cycle Route

Nästa dag är det är perfekt cykelväder - sol, vindstilla och dryga 15 grader. De dryga 30 kilometerna som vi har framför oss känns lekande lätta. Särskilt när det ingår vätskepaus på vingård och snacksstopp på slott! Två guider med bagagetransport möter upp oss med cyklar och utrustning utanför vårt pensionat. Så småningom cyklar vi på den officiella cykelleden, Elbe Cycle Route, mot dagens mål: prunkande vingårdar och vackra slott.

Elbe Cycle Route är hela 1300 kilometer och sträcker sig genom både Tjeckien och Tyskland. Den är en av de mest populära cykellederna i området och är väl uppmärkt på skyltar och i broschyrer. Längs cykelleden skiftar landskapet om vartannat: från Prags pampiga boulevarder till böljande sluttningar med vingårdar, vidare förbi dramatiska klippor och genom söta Hans och Greta-byar.

Vinprovning och medeltida slott

Efter sju uppvärmningskilometer stannar vi på vingården Chateau Grand Žernoseky i byn Velké Žernoseky. Redan på 1100-talet började munkar tillverka vin här. De nuvarande ägarna har tagit vara på den tusenåriga, kulinariska traditionen och använder samma vinkällare för lagring som munkarna gjorde. Tre krispiga vita viner, några ostar och en bit bröd slinker ner medan vi går runt i de svala, mörka källarrummen.

Nästa delmål på dagens cykeltur skymtar vi redan tidigt långt bort vid horisonten. Det medeltida slottet Hrad Střekov. Från sin höjd håller den ett vakande öga på floden, staden och på allt fler nyfikna, cyklande turister. Slottet liknar en rövarborg där Ronjas pappa Mattis hade mått som en prins – eller kanske snarare som en kung?  

Dagens sista kilometer med nationalpark i sikte

Efter besöket i borgen, äter vi lunch på en krog i byn, Labská basta. Därefter plockar transportföretaget upp oss och lastar på cyklarna på bilen, för att korta eftermiddagens cykeltur. Det finns många fördelar med att anlita ett lokalt företag som “fixar allt” och skräddarsyr cykelresan. Att få bagagetransport, förslag på dagsturer och skjuts vid “tråkigare” partier är guld värt när du vill maxa semesterdagarna med upplevelser.

När vi hoppar på cyklarna igen är vi i Děčín och ska cykla 14 kilometer till den lilla byn Hřensko. Medan våra skuggor blir längre och solen sjunker bakom trädtopparna, blir också bergen runt oss allt maffigare. Snart har vi stupräta berg på vardera sida om Elbefloden och klipporna skjuter kaxigt ut.

Väl framme i Hřensko återstår bara en kort båttur över floden innan vi når dagens mål med cykelturen. Benen känns som gummi när jag går mig fram gåendes, efter många kilometer trampandes. Men jag vet att det inte är långt till kvällens hotell, U Forta, där både god middag och skön säng väntar.

Förslag på cykeltur - 1 dag

Starta på förmiddagen i Litoměřice, där du också hyr cykel, hjälm och bagagetransport. Om du behöver övernattning natten innan finns 2 cykelvänliga pensionat med självservice i byn.

7 km senare (ca 30 minuter) är du i Velké Žernoseky, där du kan gå en guidad tur på vingården Chateau Grand Žernoseky. Om du vill, ingår även vinprovning.

Cykla ca 25 km längs Elbe cycle route till slottet Hrad Střekov. Det ligger strax utanför byn Ústí nad Labem, där det finns några traditionella restauranger med enklare mat som passar bra för lunch.

Avståndet till nästa stopp, Děčín, är 26 km. Antingen fortsätter du att cykla längs Elbe cycle route eller kommer du överens om transportföretaget om upphämtning. Bilresan till Děčín tar ca 25 minuter.

I Děčín cyklar du vidare till Hřensko (14 km), där en liten cykelfärja tar dig den sista biten över floden. Här är du precis på gränsen till Tyskland, så all information är både på tyska och tjeckiska. Hřensko är en liten stad men det finns många pensionat, hotell och restauranger. Dessutom är det entrén till nationalparken Bohemian Switzerland, där upplevelser till såväl fots som cykel väntar.

Europe Bike Tours erbjuder cykelresor och skräddarsyr även resor efter önskemål. De var till stor hjälp när vi upptäckte norra Tjeckien på cykel. Väldigt trevliga, kunniga och hjälpsamma!

Europe Bike Tours erbjuder bland annat bag & bike-service.

Tjeckien: Děčín

8 upplevelser i sagostaden Děčín