Djerbahood - street art på ön Djerba i Tunisien

Djerbahood - lägg namnet på minnet. Känner du inte redan till det, kommer du snart göra det - jag lovar. Djerbahood är en lekfull konstutställning på den tunisiska ön Djerba. Medelhavets salta brisar och de nordafrikanska låga stenhusen ramar in konsten på ett annorlunda sätt och en promenad genom stan är som att vandra rakt in i en färgglad tavla.

På gator, väggar, dörrar och i träd i hela byn blomstrar konsten och förutom färgstarka målningar är byn i sig väldigt vacker. Vita hus, charmiga gator och mysiga torg. Såväl Djerbahood som ön Djerba är väl värt ett besök om du är i Tunisien!

Djerbahood - street art på den tunisiska ön Djerba

Det startade 2014 när en konststudent skulle göra en muralmålning som sitt exjobb. Han hade hittat den perfekta väggen för målningen i byn Erriadh på den tunisiska ön Djerba i Medelhavet. Men det kom att bli så mycket mer än bara ett studentjobb. Idag är Djerbahood en av öns främsta sevärdheter som tiotusentals turister besöker varje år.

Men hur gick det till, då? Studenten gjorde exjobbet och när det var klart, spreds sig det goda ryktet. Mehdi Ben Cheikh, grundare av det franska galleriet Itinerrance de Paris, såg potentialen i den bubblande konsten i byn och fick hundratals konstnärer från hela världen att komma dit för att sätta sin konstnärliga prägel på byns väggar, tak, dörrar och fönster. Namnet Djerbahood kom naturligt. En av konstnärerna ställde ut de gigantiska bokstäverna THE HOOD vid byns huvudingång och det, tillsammans med öns namn Djerba, var det ingen tvekan vad konstutställningen skulle kallas.

Konstprojekt som lever och frodas

Efter de hundratals konstnärerna kom besökarna. Och de i hundratal. Sen i tusental, och så vidare. Både konstnärer och besökare fortsätter att komma, i mängder. Det var välbehövligt, för efter den arabiska våren 2011 behövde turismen i Tunisien få en skjuts för att återhämta sig. Idag är Djerbahood så mycket mer än bara ett konstprojekt. Det är en hel by som har förvandlas till en egen, liten värld av färgsprakande och fantasifulla konstverk. Det är en häftig känsla att gå in i byn och strosa omkring i en regnbågsfärgad, levande konstutställning. Mitt bland bybornas vardagsliv samsas stora, uttrycksfulla tavlor med små verk som du nästan får leta efter för att hitta.

Det är en hel by som har förvandlas till en egen, liten värld av färgsprakande och fantasifulla konstverk.

Byborna då, va sa de? I början var de inte särskilt glada för att konstnärer kom till deras sömniga by för att kladda färg på de vita husen. Men ju mer uppmärksamhet Djerbahood fick, desto mer intresserade blev de. Snart stod byborna på kö för att få målningar på sina hus - och konstnärer köar också för att få måla. Intresset är stort och byn är liten, så konstutställningen växer sakta men säkert fram.

Åka till Djerbahood

Med bil från Tunis, huvudstaden i Tunisien, tar det cirka 6,5 timme att åka till Djerba. Det går även även flyga direkt med inrikesflyg från Tunis. Sedan är det enklaste att ta en taxi till Erriadh och be att bli avsläppt utanför huvudingången till byn. Från Djerbas huvudort Houmt Souk tar det cirka 15 minuter.

 

Tips inför besöket i Djerbahood

Bästa tiden att strosa omkring bland konsten är tidig förmiddag eller eftermiddag, då solen är lite mildare.

Bo i Erriadh

Om du vill bo kvar i Erriadh finns flera mysiga boenden. De flesta är av typen “dar”, vilket är tunisiska guest houses som är personliga boenden i historiska hus. Det är en Tusen och en natt-upplevelse att bo i en dar! Innergårdar, draperier och citronträd gör att det känns som taget ur Disneys Aladdinfilm. Läs gärna mer om traditionella dar i det här inlägget.

Mer info

Djerbahood officiella webbplats är på franska, men du kan följa deras Instagramkonto för att få en glimt av de färgstarka målningarna.