Sött, salt och skalbaggar i Ecuador

Den fjärde och sista delen i miniserien om Ecuador: maten, mötena, människorna handlar om vad jag minns med kurrande mage från landet.

Del ett handlar om hur Alla Helgona firas i på ecuadorianska landsbygden, del två om hur kärleken klarar kulturkrockar i Ecuador och del tre om ett besök på en ecuadoriansk småskola. 

Ceviche. Nationalrätten i Ecuador där de marinerade skaldjuren, den syrliga limesaften och den eldiga chilin blandas till en liten plocktallrik.

En "cevichería" är en korvmojsliknande rullvagn där du får plocka ihop din egen ceviche. Det kostar ungefär 2 svenska kronor och är ett vanligt mellis för många skolbarn i Ecuador.

Menestras är "fattigmansmat" av linser som puttrar i sin härlighet i grytan med grönsaker, tills det är så tjockt att skeden kan stå för sig själv.

Encebollado är min absoluta favoriträtt i Ecuador. Vit fisk i sås av tomat, lök och paprika – kan det bli enklare, och godare?

På den ecuadorianska landsbygden är gris synonymt med fest. Är det party på gång, kan du ge dig på att grisen spelar huvudrollen. Oftast då pimpad med både chili och tomater.

Sist men inte minst, snackset på jobbet när eftermiddagen tycktes fortsätta i evigheter. Kaffe visste ingen i redaktionen vad det var, men friterade skalbaggar däremot - mums!