Fikafavoriter: 7 mysiga sommarkaféer

Jag minns en särskild fikastund när jag var liten. Vi var i sommarstugan i Västervik och satt i hammocken. Mina åttaåriga ben nådde inte ner till marken för att putta på fart och min brors skrubbade knän var sträva mot det gulblommiga tyget. Mormors vän kom på besök med en stor skål, full av stora, mörkröda bär.

“Vassågoda, ta bigarråer” sa hon snällt på mjuk västervikiska.

Jag hade aldrig hört talas om bigarråer. Tyckte det liknade körsbär men hon intygade att de inte var det. Förstod ingenting och vågade säkert inte fråga heller. Men jag smakade en bigarrå och älskade det från första tuggan. Körsbär eller bigarrå spelade ingen roll, goda var de! Vi åt nog upp alla i skålen, tror jag, och sköljde ner med saftglas som klirrade av isbitar.

fika-utomhus.JPG

Tips på mysiga sommarkaféer

Saft- och bigarråfikan har satt sig i minnet som en alldeles särskild stund. Den har nog också blivit min idealbild för den bästa utomhusfikan och idag jämför jag nog omedvetet alla trädgårdsfik och gårdskaféer med just den… Just därför är det en utmaning att tipsa om mina favoritfik i trädgårdar och på gårdar, men jag lovar - de här kaféerna är i klass med bigarråstunden i Västervik!

Rönne kapell (Askersund)

I Rönneshytta ligger ett före detta kapell som det numera lagas mat, bakas kakor och skapas keramik i. Inredningen är mestadels bevarad från kapellets heliga dagar, men nu är det tomatsoppan som får en att känna sig välsignad. Rönne kapell har bord utomhus och passar bra att kombinera med en vandringstur runt en, två eller tre av Dovra sjöar.

Skärmbild från Rönne kapells instagram.

Skärmbild från Rönne kapells instagram.

Smultrongården (Örebro)

Bara en kvarts biltur från Örebro ligger Smultrongården, ett kafé och en gårdsbutik som drivs av mor och son. Med sin drömmiga trädgård och vyer över hästhagar och ängar, är det som att kliva rakt in i en lantidyll. Smörgåsen med ett berg av räkor och Västerbottenost är lika fin att fota som god att äta.

Frostbrunnsdalen (Borlänge)

En av de finaste platserna i mitt barndoms Borlänge är naturreservatet Frostbrunnsdalen. Här finns branta älvraviner där iskalla källor rinner fram. När jag var liten var det en upplevelse bara att kunna dricka vattnet direkt från källan, nu är det snarare den fina naturen och mysiga kaféet med många veganska sötsaker som lockar.

fika-dalarna.jpg

Pershyttans tågkafé (Nora)

I kulturreservatet Pershyttan utanför Nora kan man fika i en tågvagn från 1927. Pershyttans tågkafé är öppet sommartid och serverar fika och enklare luncher. Själva byn Pershyttan är så söt, som tagen ur en saga! Här passerar också Bergslagsleden och det finns ett litet utemuseum över järnbruket i Sverige. En fin liten utflykt!

…och 4 kaféer jag inte har besökt än (men vill!)

Min lista på ställen jag vill besöka växer ständigt. Här är kaféerna jag gärna vill besöka i sommar!

Elsa Anderssons konditori (Norberg)

I över 100 år har Elsa Anderssons konditori legat vid torget i Norberg och gjort tangotårtan känd över hela Sverige. För några år sedan brann byggnaden ner till grunden, men bara ett år senare var Elsa tillbaka - samma stil, samma ställe och självklart samma tangotårta.

Café Tutingen (Askersund)

Anrika kaféer med snirkliga skyltar och stärkta servetter - det är något visst med dem.. Jag har just upptäckt Café Tutingen i Askersund, som verkar vara just ett sådant ställe! Askersund är en mysig, gammal trästad och i det äldsta huset, från 1780, ligger kaféet. Namnet Tutingen kommer troligen från en apotekare som bodde här och sålde “tutingar”, alltså snaps.

Nora-Annas kafé i Öskevik (Nora)

Själva berättelsen om Nora-Anna är värd en resa hit i sig - fikat får bli bonusen! Anna föddes i Öskevik och var Sveriges första kvinnliga löparstjärna. Hon satte flera rekord och det tog över 20 år innan någon slog hennes topptider. Vid Annas födeseleby, vackert vid Fåsjöns strand, ligger nu Nora-Annas som både är ett sommarkafé och upplevelsebageri.

Hjort-Olars kafe i Dala-Floda (30 min från Borlänge)

Röda stugor med vita knutar, gröna ängar och blånande berg… Det är Dalarna i sitt esse! Mitt i den här idylliska bilden ligger Hjort-Olars kafé i byn Dala-Floda. Att fika i deras trädgården med blommande äppelträd känns som en sommardröm som bara måste gå i uppfyllelse.

Bild lånad från Hjort-Olars Facebooksida.

Bild lånad från Hjort-Olars Facebooksida.