Vandra Skåneleden Vattenriket - rapsfält, ramslök och raw food-fika

I betalt samarbete med Visit Kristianstad

Lättvandrad etapp av Skåneleden Vattenriket.

Lättvandrad etapp av Skåneleden Vattenriket.

Om ängar vore hav, skulle det se ut såhär. Böljande och svallande fält som breder ut sig. Gula rapsfält och grön ramslök som vågor på marken. Och så raw food-fikat förstås, för picknicken är ju det bästa med att vara ute och vandra!

Vi vandrar en del av Skåneleden, SL6 Vattenriket, från Norra Lingenäset till centrala Kristianstad. Den är 11 kilometer lång och lättvandrad, då leden både är välmarkerad och knappt har någon höjdskillnad.

I början av etappen går vi genom Näsby fälts naturreservat. Till minsta millimeter täcks marken ramslök, som precis är på bristningsgränsen att blomma. Med ramslösmattor både till höger och vänster om oss, kommer vi oundvikligen in på alla maträtter man kan använda den här vilda, goda kryddan. Svensk variant av aioli, picklade blomknoppar och pesto på bladen är tips på ramslöksrecept du kan testa!

Den perfekta picknickplatsen

När vi lämnar den söta doften av vildlök bakom oss, kommer vi istället till det perfekta picknickstället. I en glänta dukar vi upp matsäcken som vi har med oss från Sotnosen i Fornstugan. Vi packar upp rawfoodpraliner med hallonsmak, surdegsfrallor med fetaost, rapsskott, havtorn – och ramslöksvinägrett! Det smakar lätt, gott och försomrigt – perfekt match med naturen omkring oss.

Sotnosen i Fornstugan

Fornstugan som ståtar i Tivoliparken i Kristianstad är en av landets äldsta museibyggnader, men idag huserar ”sotnosarna” med sin restaurang och kafé här. Sotnosarna drev tidigare ett korvkafé utanför Kristianstad, men har flyttat in i stugan och erbjuder ”hållbar husman”, quiz, musikkvällar och fika.

Sotnosen i Fornstugan har lika spännande inredning som mat och fika!

Sotnosen i Fornstugan har lika spännande inredning som mat och fika!

Solskensfält längs Skåneleden

Vi fortsätter sedan vandringen mot Isternäsets naturreservat, där strandängarna översvämmas av Helge å varje vinter. Sommartid torkar det upp och de plana ängarna lockar till sig mängder av fåglar – och fågelskådare. I slutet av leden passerar vi strålande gula rapsfält. Det ser ut som att det växer solsken på marken! I kontrast till den djupblå himlen är det en vy - vacker som ett vykort och en fin avslutning på vår första vandringsdag längs Skåneleden.

Tips till Skåneleden Vattenriket

Åk hit kollektivt

Ta tåg till Kristianstad, sedan stadsbuss nr 1 mot Gamlegården för att komma ut till Norra Lingenäset.

Bra att veta

På rastplatsen vid Norra Lingenäset finns torrtoa, bänk/bord, grillplats med grillkolsautomat och parkering.

Missa inte

Näsby fält är ett gammalt militärt övningsområde. Här kan man fortfarande se rester av den epoken, bland annat gropar för att gömma stridsvagnar.

Leden går förbi en kulle, som är resterna av Härlövsborgen från 1300-talet som var helt byggd i trä. Vid undersökningar har man hittat brända armborstpilar, vilket tyder på att borgens era fick ett väldigt våldsamt slut.

skåneleden_vattenriket (37).jpg

I betalt samarbete med Visit Kristianstad