Hemester + tips som gör sommaren hemma till den bästa semestern

Urklipp från IKEA:s sommarkampanj.

Urklipp från IKEA:s sommarkampanj.

"Fiesta hemma i sommar. Den ultimata hemestern. Bästa hotellfrukosten är hemma." IKEA:s nya sommarkampanj sätter ord på trenden som är hetare än årets maj månad. 

Min reseradar har registrerat allt fler "hemestrare" i min närhet. Många jag känner söker äventyr i hemtrakterna och vill upptäcka smultronställen runt knuten. Vandra i fjällen och öluffa i skärgården - jag förstår allt mer charmen med att uppleva sommar-Sverige. I år är jag också en av dem som väljer hemma i sommar, är du också det?

Jag tror det finns många anledningar till att hemestertrenden:

  • Det är bättre för miljön att resa kortare sträckor (och undvika flyget)
  • Det är dyrt att resa utomlands (hajk hemma och allemansrätten är desto billigare)
  • Det är lite osäkert i världen just nu (iallafall enligt vissa medier... tro vad man vill, men de skapar en orolig bild av världsläget just nu)

När min kollega frågade mig vad jag skulle göra i sommar, ändrade han snabbt frågan till var ska jag resa i sommar. Han är så van att jag reser och far så fort jag är ledig, så därför blev mitt svar nog lite förvånande:

"Jag ska bara vara hemma i sommar." Eller vadå bara förresten? Det är allt förutom "bara" - det är ju morgondopp i sjön i Dalarna, färska bär i frukostskålen, fika på bryggan, korsord i kvällssolen, springturer längs hästhagar, konstrundor runt Siljan, solmogna tomater och sallad med volangkanter från trädsgårdslandet, Friskis utegympa och spontanyoga i gräset, sommarprat på radion och bokläsning i hängmattan... För att inte glömma kriget mot myggen, ständiga kollen på väderappen och rastlösheten som kommer krypande när sommarkvällarna blir allt mörkare. Allt detta är att "bara" vara hemma i sommar! 

sommar.JPG

Om du också hemestrar i år, eller i varje fall stannar i Sverige, kan jag tipsa om några somriga saker:

  • Yoga utomhus. På Yogobes sida hittar du utomhusklasser i hela landet. Listan uppdateras löpande, så håll koll!
  • Sportfestival mitt i stan. Örebro bjuder på årets sportigaste happening, gratis för alla. Allt från svettig stand up-paddling i Svartån till sunda föreläsningar om hälsa finns hittills på programmet.
  • Frukost i det fria. Min favoritstund, alla kategorier. I sommar ser jag fram emot att tyst tassa ut i skogen, med en termos kaffe och få vakna sakta till fågelkvittret. Det är minsann inte bara, det. ;-) Läs förresten gärna Vandringsbloggens inlägg om utflyktskaffe för tips på den perfekta koffeinkicken.