Roadtrip på Kuba - tips på resa och att hyra bil

För några år sedan bilade vi på Kuba med hyrbil. Den kubanska bilkulturen var något helt annat än hemma i Sverige - annorlunda och väldigt mycket roligare! Vi lärde oss en del om det kubanska sättet att köra bil och fick en del tips längs vägen. Dessa tips, och lite om det kubanska liftandet, kan du läsa om i det här inlägget.

De glänsande bilarnas eldorado

På Kuba glänser de gamla amerikanska bilarna i pastellpalettens alla färger. De vrålar längs boulevarden i Havanna och uppfyller den stereotypa bilden av kubanska bilar. Vår praktiska hyrbil framstår som grå och tråkig i jämförelse med den rosa Mustangen och den mintgröna Thunderbirden på parkeringen bredvid.

Vi inser dock snart att en säker bil är en fördel på de kubanska vägarna. Efter 14 dagar och 100 kilometer i bil på Kuba har vi lärt oss att det inte är någon övningskörning att bila runt på ön. Men ett dussin trevliga samåkare, många skyltlösa vägar och oväntade avkrokar visade oss också att det är lärorikt att köra utanför sin komfortzon.

Från huvudstad till landsbygd

Bilsemestern på Kuba börjar och slutar i Havanna. Däremellan åker vi söderut, till småstadsmysiga Cienfuegos och historiskt vackra Trinidad. Både Kuba, Cienfuegos och Trinidad är med på Unescos världsarvslista, vilket betyder att omgivningarna är historiskt vackra och väl bevarade.

Motorvägarna på Kuba strålar ut från huvudstaden till landsbygden likt pulserande blodådror. Vi hamnar dock snabbt på mindre vägar av betydligt sämre kvalitet. Stundtals är vägarna så dåliga att vi kör slalom för att undvika potthålen. De bilar vi möter är mörbultade och blåslagna och vi anar att vår slalomtaktik är bra för att inte gå deras öde till mötes.

En bilvänlig ö med liftkultur

Förutom hålen i vägarna så är Kuba en bilvänlig ö att resa runt på. Kulturen kring bilarna och på vägarna lär vi oss längs resans gång, som att plockare upp liftare och göra plats för samåkning.

Många kubaner liftar varje dag till jobb och skola – sällan behöver de stå länge med tummen i vädret för att bli upplockade. Ibland kommer en lastbil med plats över mellan hönsburar och höbalar, andra gånger en grå och tråkig hyrbil med turister som vår. Men nästan alltid får det plats en extra person och liftarna får sin dagliga skjuts.

Tips när du bokar hyrbil utomlands:

- Bokar du hyrbilen hemifrån, kan du ofta välja till eller välja bort olika försäkringsalternativ. Vissa är helt onödiga då de vanligen ingår i det normala reseskyddet, som t.ex. bagageförsäkring.

- Gör en grundlig inspektion av bilen med biluthyraren när du hämtar ut den från hyrfirman. Stämmer protokollet med de eventuella skador som redan finns? Om inte, be uthyraren notera dem så att inte du sedan får skulden.

- Är ni fler i resesällskapet som ska köra? Håll koll på vilka regler som gäller för medchauffören. Kostnader för försäkringen kan skilja sig markant beroende på ålder.

- Researcha resvägen i god tid. Det finns snabbare vägar som dock kan vara trista att åka länge på, medan de finare vägarna ofta kräver lite mer tid och kartläsning för att bli upptäckta. Använd GPS och kartor i appar som Here och Google Maps.


Tips om Kuba

Maten, valutorna, vädret…