Noraglass fyller 100 år

Det finns glass och så finns det ju glass. Och så finns det Noraglass! Du som har hängt med här ett tag, vet att jag älskar glass och väljer det framför godis och bakverk alla dagar i veckan. Som tur är bor jag inte så långt ifrån Nora.

Noraglass spelar i en egen liga när det gäller smak, kvalitet - och framförallt historia. I år fyller de hela 100 år vilket alla glassälskare borde fira, tycker jag!

1923 började Selma Gerdin tillverka glass i den lilla Bergslagsstaden Nora. Men faktum är att det var själva strutarna som var grejen på den tiden, eller wofflor som de kallades: “I dessa nybakade strutar serverades vispad grädde eller nymodigheten ”glace”. De första glassmaskinerna vevades för hand och kyldes av is som sparats från vintern.” Det skriver Noraglass och tillägger att allt annat är sig likt från Selmas tid. Dagsfärsk glass, tillverkad i Nora. Då som nu!

Noraglass öppnar för säsongen idag och firar sitt 100-årskalas lite längre fram i juni.

Bilderna är från ett glassigt besök på självaste fabriken i centrala Nora. Sommartid har de försäljning på Glasstorget, Kafé Strandstugan (med eget hembageri) samt på våffelstugan Selma G i Nora.