Papaya, papain och smaker från Kuba

Kuba bjöd på grått väder men mängder av solmogna papayor.

Kuba bjöd på grått väder men mängder av solmogna papayor.

Igår köpte jag en papaya för att lyxa till helgsnackset i soffan. När jag skalade den och skar i bitar, var konsistensen mjuk som smör och färgen gyllene orange - och helt plötsligt tillbaka på Kuba, vintern 2015, när jag åt papaya i hiskeliga mängder för att det var så galet gott, grymt billigt - och var räddaren i nöden för min mage.

papaya.JPG

Papain för fart på magen

Papaya kan som bekant bli rätt stora frukter, ett par kilo är inte ovanligt. På vår roadtrip på Kuba hade vi alltid med ett par papayor som rullade runt i baksätet. Bra att ha ifall blodsockret dippade - och så gott att bara skala och sluka i farten! 

För många kan även papaya sätta ordentlig fart på magen. Det är nämligen ämnet papain i frukten som hjälper matsmältningen. Min mage brukar bli tvärvägra totalt när jag reser, så papayan på Kuba var resans räddare. Ett par kilo om dagen höll både mig och magen glad!

Papaya + lime + salt

Kvällens papaya är dock av mer normala mängder och bara för den goda smakens skull. Med lite pressad lime på och några nypor salt är jag nästan tillbaka på Kuba igen... Vill du läsa mer om Kuba, kan du läsa om "ett annat Kuba" i huvudstaden Havanna, lyssna på kubanska röster och fundera på verklighetens Kuba.