Hyra mysig stuga utanför Örebro

Det är en lyx att bo i Örebro och ha Kilsbergen så nära. Efter bara en halvtimmes bilresa finns skogarna som är stora, tysta och stilla. Stadens sus och brus känns plötsligt som en annan värld. Vandringslederna är välmarkerade och rastplatser finns titt som tätt.

Vi har mestadels vandrat dagsturer här, men på sistone har vi även övernatta för att förlänga utflyktskänslan. När jag tipsar om övernattningsstugorna får jag alltid många praktiska frågor. Så därför tänkte jag berätta mer i det här inlägget och dela med mig av några tips.

hyra-stuga-örebro-5.jpg

Stugor för övernattning utanför Örebro

De stugor jag syftar på i det här inlägget är Örebro kommuns övernattningsstugor som man kan hyra ett eller flera dygn. Det finns säkert fler, privatägda, stugor i området för uthyrning också. Jag gillar kommunens stugor för att de är väldigt fina och trivsamma - stugmys med hög standard helt enkelt. Möblerna är jättefina - för att inte tala om omgivningarna!

Alla stugor ligger vackert till: antingen precis intill sjön, mjukt inbäddat i skog eller med utsikt över hela slätten. Det finns totalt nio stugor för övernattning (och en raststuga som är öppen för besökare på helgerna).

stuga-kilsbergen-7.jpg

Gårdens stugor

Vid Gårdsjötorp ligger fyra stugor relativt nära varandra:

  • Gammelstugan, fyra bäddar

  • Skogstorpet, två bäddar (husdjur är välkomna här)

  • Ängstorpet, två bäddar

  • Brynet, två bäddar

Mer avskilda stugor

De andra stugorna ligger på olika platser, lite längre avstånd från Gårdsjötorp:

  • Viken, två bäddar

  • Sjötorpet, två bäddar

  • Utsikten, två bäddar

  • Myren, två bäddar

  • Lövnäs, tio bäddar

Sjötorpet och Viken ligger precis vid Gårdsjön, perfekt för ett kvällsdopp innan det är dags att kura skymning i stugan. Myren ligger intill en mosse och har en fin grillplats nära. Utsikten hittar du intill Lövbrickans naturreservat - givetvis med den bästa utsikten av alla! Lövnäs ligger ca 100 meter från parkeringen till Trolldalen och Vargkitteln.

Vi har bott i Sjötorpet, Viken och Myren. De har inte el eller rinnande vatten, men kamin, utedass och ved finns. Här nedanför berättar jag lite mer om de stugorna.

Bo i Sjötorpet

Vi firade förra nyåret i Sjötorpet - som blev så bra att vi gjorde det året därpå också! På håll såg vi fyrverkerierna i Örebro medan vi stekte hämtpizza på kaminen och skålade i bubbel. Sjötorpet ligger nära vedbod och vandringsstigen runt Gårdsjön. Eftersom det var på vintern var det inte så mycket folk ute och vandrade, men sommartid kan jag tänka mig att en del kan traska förbi. Om du vill ha en mer avskild stuga, kanske Myren passar bättre. Tycker du däremot att förbipasserande bara är trevligt, är det här stugan för dig!

Bo i Myren

När vi bodde i Myren hade Kilsbergen förvandlats till rena rama Narnia. Granarna var tunga av vita täcken och snön fullkomligt vräkte ner. Ibland nådde snön mig ända till ljumskarna när vi pulsade fram till stugan! Myren ligger vid Ängamossen, ett par kilometer från parkeringen vid Gårdsjötorp. Den här stugan är lika välmöblerad som de andra. Vedboden och utedasset ligger precis intill. Framför finns en fin grillplats med oslagbar utsikt över mossen nedanför. Vintertid går det utmärkt att skida till Myren!

Bo i Viken

Nyårsafton 2020 “checkade vi in” i Viken - att bo i stuga årets sista natt verkar bli en tradition! Den är stugan är snäppet bättre än Sjötorpet, tycker jag. Den ligger precis på strandkanten och det ingår en kanot i hyran. En stilla sommardag är det nog ljuvligt att kvällspaddla på sjön! Även här ligger vedbod och vandringsstig nära, men utedasset ligger en bit bort. Även denna nyårsafton stekte vi pizza på kaminens häll och firade in det nya året med ett parti schack och rödvin.

De andra stugorna och planer framöver

Jag har fortfarande många stugor kvar att “provbo” i området kring Gårdsjön. Någon av de större skulle jag vilja hyra med ett gäng kompisar och någon av stugorna vid gården (som har el) vore fint att ha en workation i. Vilken stuga blir du sugen på att bo i?