Matminnen från Italien: spaghettistories och pastakärlek

italien-mat.png

Tagliatelle och tortellini. Farfalle, fettuccine och fusilli. Och förstås spaghetti. Få maträtter framkallar så många känslor och minnen som pastafamiljens alla varianter. 

Jag är på en kurs i Stockholm och äter pasta arrabiata till middag. Mitt sällskap är människor jag inte träffat tidigare. Kvällen innan var jag i Italien och fick, för första gången, mersmak av pasta. Det som jag tidigare bara förknippat med deg i form av långa trådar, förvandlades under den resan till makalöst goda, al dente-kokta spagettisymfonier. Tillbaka till middagen, för här skulle det även visa sig att pasta inte bara är gott, utan också kan locka fram så många känslor och berättelser.

Jag virar ett nystan kring gaffeln, får stänk av tomatsåsen på tröjan och lyssnar på kvinnan mittemot som snabbt fångar upp mitt spagettisamtal. Jag hann inte mer än säga "al den..." innan hon rotade fram sina minnen förknippade med pasta. 

"Vi fick stopp på vårt största bråk tack vare vårt livs godaste pasta", säger hon och förklarar hur den nykära resan som skulle bli den romantiska drömmen i Italien, istället blev kraschade förväntningar 0ch parets första kris. När bråket eskalerade redan första kvällen, tog de till en nödlösning - mat. Allt blir bättre med stabilare blodsocker, tänkte de och flydde undan spöregnet in på närmaste trattoria. 

"Vi tar vad som helst", sa de och pekade på den italienska menyn som de inte förstod något av. Vad som helst visade sig vara pasta aglio e olio - pasta med vitlök och olivolja. Deras ilska och oro fick de levande ljuset på bordet att darra i luften, men det ersattes snabbt av den stekta lökens aromer och oljans mjuka smak. De åt, åt och sa sen förlåt. 

Kanske är det inte så svårt ändå - varken pasta eller kärlek. Det är inte viktigt med extraordinära ingredienser eller dyra råvaror. En bra pasta (eller kärlek för den delen...) kan bestå av få råvaror - men de är ända alltid som gjorda för varandra. 

"Bråket varade inte längre än till tredje tuggan", avslutar hon med ett lurigt leende. Min fantasi fyller på med resten: sen fortsatte deras resa i Italien i ett romantiskt skimmer och stjärnströsslade minnen, med många och långa spaghettistunder tillsammans. Sen levde de lyckliga i alla sina dagar, förstås.

pasta-italien.JPG

Visst är det så att vissa maträtter framkallar extra starka minnen? Vilka matminnen har du - kanske något kopplat till pasta? 

Mer pasta!

Att pasta är en självklarhet i varje italienskt kök är ingen nyhet, men visste du att italienarna traditionellt äter pastarätten för sig och måltidens protein för sig? Den första rätten kallas primi piatti och är en mindre rätt av oftast pasta. Sedan kommer secondi piatti som brukar vara kött eller fisk och serveras "som den är". Tillbehöret kallas contorni och kan vara både sallad, varma grönsaker eller bönor. 

Aperitivi är en enkel fördrink som serveras innan själva måltiden. Det kan till exempel vara Campari eller Prosecco.

Antipasti är plockmat och förrätten, som oliver, bruschetta och crostini med olika röror och ostar.

Sedan kommer dolce, efterrätten, som kan vara italienska klassiker som tiramisu eller pannacotta.

Till sist har vi digestivi, den lilla drinken som man sippar på för att hjälpa matsmältningen efter en traditionell, italiensk måltid.