Durian och svartpeppar - världens bästa smakkombo?

Stickig och stinkande, där den ligger i drivor på gatorna med sin ogenomträngliga rustning. Taggarna pekar vasst åt alla håll som skydd för att bli uppäten. När lukten sedan blir påtaglig borde varje varelse med det minsta uns av sunt förnuft ha tappat matlusten - men...

Durian och svartpeppar är som:

  • jordgubbar och grädde

  • kaviar och banan

  • ädelost och rödbetor.

Alltså helt olika smakmässigt men som tillsammans blir halleluja i munnen.

Så här skär och äter du en durian

(klicka på pilen till höger för att bläddra):

Durian och peppar - smaker av Kambodja

Durian är både ful och illaluktande – trots det kallas den kungen av alla frukter. Klyschigt nog är det ju insidan som räknas. Smaken är söt och len, lite som riktigt gul banan fast med stänk av pumpa. Färgen är pastelligt gul och konsistensen som kylskåpskallt smör.

Kambodja odlar också mycket peppar av en sort som anses ha extra hög kvalité. Den kallas long pepper och finns i rött, vitt och svart. Den malda svartpepparen på en nyskivad durian är enligt kambodjanerna det perfekta kombon.

Vad tycker du? Har du smakat durian eller kambodjansk peppar?

Sugen på mer durian?

Läs vidare om andra resebloggares fruktstunder: