Mina fem stadier inför resor - känner du igen dig?

5 stadier inför resor.png

Lika mycket som jag älskar att resa, älskar jag att pre-resa. Hela vägen från första fantasin till packningen i sista minuten. Jag har synat mig själv i sömmarna inför resor och hittat de gemensamma nämnarna. Det är är fem stadier jag alltid går igenom innan resor - känner du igen dig? 

Första fasen: fantiserar och drömmer

I detta stadie kan jag ligga och marinera länge, men det kan också komma plötsligt från ingenstans. Innan semestrar och vid högtider, när många reser, brukar jag bubbla igång som kolsyra i en för trång flaska som tills slut pyser och sprutar idéer omkring mig. 

Andra fasen: funderar realistiskt

Om idéerna klickar med ledig tid och pengar, börjar jag spåna realistiskt. Vad krävs för att resdrömmen ska bli sann? När kan den bli möjlig och vad behöver jag göra för att göra det? Här ingår hiskeligt mycket tid på research och att lusläsa resebloggar och fråga andra om råd.

Tredje fasen: goes to action!

Själva beslutet, bokningen, avgörandet i steg tre är jag väldigt duktig på att prokrastinera. Jag tror alltid att hela internet ska braka just när jag klickar på "bekräfta" och att mina pengar ska sugas upp av cyberrymben för att sen försvinna spårlöst. Det har (hittills) aldrig hänt men jag fortsätter min skepsis mot att boka online, hur gammalmodigt det än må låta.

Fjärde fasen: slappnar av

När bekräftelsemailet väl droppar in kan jag andas ut och glädja mig till fullo åt rubriker som "You're on your way to Bogotá!" eller "We're happy to confirm that Barcelona awaits you". 

Femte fasen: packar och planerar

Sista fasen är den som bara brukar svischa förbi innan jag hinner blinka. Packa, planera, dammsuga googla på info som jag missade i fas tre, hitta transporter från A till B, google maps:a destinationen och ha alla bokningar och biljetter på plats. Puuh. 

Från en dröm till verkligt funderande till en action följt av en stunds avslappning och sen på't igen med packning och planering. Det är mina stadier innan själva resan. Hur är du inför resor?