14 frågor, 14 svar och 1 resereportage

sanna-rosell-murcia

Vem är du egentligen? 
Existentiell fråga som det inte finns ett rakt svar på, utan många och varierande. Här är jag en skrivande, nyfiken resenär som vill lära känna hela världen. Jag skriver för att förstå, förklara och föreviga. Jag tycker om att se mönster, såväl i bilder som i språk och beteenden - med andra ord, kulturer - det som gör oss till människor. 

Till yrket är jag kommunikatör, utbildad till medievetare, driver eget som frilansskribent och håller skrivarkurser och PR-konsultar på fritiden. Jag är dalkulla i hjärtat och örebroare på pappret. Har bott i Spanien och Sydamerika, älskar spanska språket och drömmer ständigt om långresor i latinoland.

Hur började ditt reseintresse?
Jag har turen att dela intresset för resor med min familj. Med mamma, pappa och lillebror åkte jag ofta på långresor till (då) ovanliga länder. Minns att jag kom hem till sexårsklassen och berättade om hur vi sov i trädkojor i Thailand, red på cowboyhästar i Costa Rica, fiskade pirayor i Venezuela och öluffade i Västindien. Vi backpackade innan jag ens visste att det ordet fanns. 

Sen dess älskar jag att resa.

Vad kan du inte resa utan? 
Papper och penna är min förlängning från hjärnan. Utan möjligheter att skriva ner vad jag ser, hör, smakar, känner och tänker på resor, känner jag mig stympad.

Vad är du rädd för när du reser? 
Jag är rädd för det mesta och är alltid den harigaste i resesällskapet. Reser jag själv, tänker jag oftast på mig själv som två - en som måste vara tuff och modig medan den andra får vara liten och skraj.

kajak-örebro-sanna-rosell

Vill du resa ensam eller i sällskap?
Att dela upplevelser med någon eller några jag tycker om är fint och förstärkande. Men jag reser också gärna med mig själv för att vara fri och flexibel.

Vad gör du när du inte reser?
Jag jobbar som sagt som kommunikatör, skriver på fritiden i mitt företag och driver den här resebloggen. Så ofta jag kan är jag ute i naturen med min sambo Gunnar, tränar på Friskis eller skriver. Mellan resorna, drömmer, planerar och bokar jag såklart nya resor.

Vad är viktigast på en resa?
Att vara frisk och må bra. "En frisk människa har många önskningar, en sjuk har bara en" - det talesättet tycker jag stämmer rätt bra. Annat viktigt är förstås att kompromissa, våga nya saker och värdera vad som är viktigt - egentligen. 

Packar du för lite eller för mycket? 
Varken för lite eller för mycket - men alltid fel. Hur kan mina kläder alltid kännas fel, både med tanke på vädret och aktiviteterna?

Fönsterplats eller gångplats på flyget? 
Livets eviga fråga. Sitter jag vid fönstret, vill jag bara upp och sträcka på benen hela tiden. Sitter jag vid gången, vill jag bara kura ihop mig vid fönstret hela resan.

Bästa tips mot jetlag? 
Synka magen med destinationens dygnsrytm så snabbt som möjligt.

12226793.JPG

Favoritflygbolag? 
INTE MadAir iallafall. Madagaskars officiella flygbolag fick oss att flyga kors och tvärs över Indiska Oceanen för att "hinna ikapp" det anslutande flyget i Paris. Det slutade med 36 vakna timmar, missat bagage och snudd på att vi fastnade i det isländska vulkanmolnet. Men det är en annan historia...

Ett av de bättre reseminnena? 
Sommaren i Colombia var något alldeles extra. Det var svettigt och skrattigt, spontant och stundtals lite läskigt. Vi reste från karibisk kust och kolonialstäder till djupa djungler och berg bulliga som broccoli. Däremellan mångmiljonstäder på höga höjder och knastertorra öknar. Ja, Colombia är nog det mest varierande land jag rest i och kanske därför anledningen till att jag - efter två resor dit - fortfarande vill tillbaka.

Bästa matminnet från en resa?
Jag tycker mat och smaker är det överlägset bästa sättet att uppleva nya länder och kulturer på. Det har därför blivit en del riktigt bra matminnen från olika resor, men en hel meny med alger i Chile toppar nog min matlista! 

Vart går nästa resa? 
Till Aten över jul. Det är fint och mysigt att uppleva andra länders högtider och just kring jul och nyår ligger det ofta ett "skimmer" över städer som är klädda i juleskrud. 

Nytt resereportage ute nu

I senaste numret av Handelsstaden skriver jag om mjölksyra och mjölkchoklad i Schweiz. Läs det genom att klicka på bilderna nedan eller läs i deras e-magasin.