Vegetarisk matkväll och sensorisk vinprovning

Liten, men naggande god (och mäktig).

Liten, men naggande god (och mäktig).

När vardagskvällarna är som gråast och mörkret är det första som möter en utanför dörren på väg hem från jobbet - då känns sånt här livsviktigt! Mat, prat, vin och klirr i glasen. Vi ockuperade restaurangen Rosengrens skafferi för en kväll, lagade mat och provsmakade vin om vartannat. Menyn var grön rakt igenom och vinerna passade förstås perfekt till maten.

Den som äter palsternackor, den går inte av för hackor, heter det ju så vi åt soppa gjord på sammetslena 'nackor' med kokosmjölk och curry. Till huvudrätt dukade vi upp långbord med biffar på spenat, halloumi och vita bönor, sötpotatisgratäng och thaisallad med glasnudlar. Efterrätten förtjänar en rubrik för sig, så den berättar jag mer om längre ner!

Vegetarisk mat från hela världen

Rosengrens skafferi är lite av en institution för vegetarisk och vegansk mat i stan - eller kanske i större område än så? De serverar hemlagad mat i regnbågens alla färger och dukar upp bufféer i bastant porslin utan krusiduller. Maten smakar marockanska kryddor, fräscht asiatiskt och kittlande indiskt - men också mättande och gott som svensk husman med veggietwist.

Vegansk chokladmousse från himlen

Så, då var det äntligen dags att presentera chokladmoussen som är out of this world. Busenkel att göra med bara fyra ingredienser (silkestofu, kokossocker, mörk choklad och kokosolja) och galet god. Den här blir en stående favorit hemma hos mig. Tänk att krydda den med pepparkakssmaker till jul, kanske lakritspulver när en får såna cravings eller varför inte citronzest som en vårig dessert?