Barcelona: vandra till munkarna i Montserrat

Montserrats spetsiga siluett.

Montserrats spetsiga siluett.

Lyssna noga. Hör du? Bortanför Barcelonas skramliga tapasbarer, myllrande marknader och surriga stränder finns något du kommer vilja höra.

Tystnaden.

Den längtade jag mest efter när jag bodde i Barcelonas innerstad. Varje helg åkte jag tunnelbana eller tåg ut ur staden bara för att städa lungorna med skogsluft och vila hjärnan i total tystnad.

train station montserrat.jpg

Bara en timme med tåg från Barcelona finns dessutom berg som får vandringsbenen att spritta av iver. Berget heter Montserrat som betyder “det sågtandade berget” på katalanska. Det säger en del om den ilsket vassa siluetten du ser när du hoppar av tåget i Monistrol de Montserrat.

Klostret Santa Maria de Montserrat genom århundradena

På det 1236 höga berget tronar Santa Maria de Montserrat, ett benediktinkloster med munkar som byggdes redan på 800-talet. Sedan dess har klostret:

  • fungerat som bostad för eremiter som dyrkade Jungfru Maria

  • varit kloster som undervisat många kända kompositörer

  • blivit trashat av Napoleons trupper

  • varit fristad åt intellektuella, konstnärer, politiker och studenter under Francoåren.

Nu är det återigen ett kloster där 80 munkar bor. Gosskören, som grundandes på 1300-talet, med sina 50 sångare sjunger fortfarande varje dag. Du kan besöka klostret både genom att vandra uppför berget, men även genom att åka bil eller bergsbana upp. Helger och högtider är populära besöksdagar, så sikta på en vanlig vardag om du vill åt den där tystnaden.

Vandringsvänner, hittade genom en app som synkar nya kontakter och roliga aktiviteter.

Vandringsvänner, hittade genom en app som synkar nya kontakter och roliga aktiviteter.

Vandra upp på Montserrat

Upp till klostret kan du ta antingen bil, kuggstångsbana (Cremallera de Montserrat) eller kabinbana (Aeri de Montserrat). Sant Jeroni som är den högsta punkten på Montserrat (1 236 meter över havet). Det finns många vandringar uppför Montserrat, varav många utgår från den lilla byn Collbató. Vandringarna är tuffa, men det är inte bara stigningen som får en att tappa andan - utsikten över det katalanska landskapet är magisk.

Ek och olvon växer frodigt i naturreservatet, men du kan också få syn på solrosor och tall! Berget Montserrat är lite som staden Barcelona - en skön blandning av influenser från både nordliga och långväga, varma länder. Resultatet blir ett vilt och vackert potpurri inramat i total tystnad.

Läs mer om Montserrat här och kolla gärna upp din vandringsrutt på Wikiloc innan resan.

Montserrat