Barcelona: vandra till munkarna i Montserrat

Montserrats spetsiga siluett.

Montserrats spetsiga siluett.

Lyssna noga. Hör du? Bortanför Barcelonas skramliga tapasbarer, myllrande marknader och surriga stränder finns något dina öron längtar efter att få höra. Tystnaden.

Det var den jag längtade mest efter när jag bodde i Barcelonas innerstad. Varje helg åkte jag tunnelbana eller tåg ut ur staden bara för att städa lungorna med skogsluft och vila hjärnan i total tystnad. Bara en timme med tåg från Barcelona finns dessutom berg som får vandringsbenen att spritta av iver. Berget heter Montserrat och ser ut som en hel hand med stenfingrar som pekar upp i skyn. Det sägs att konstnären Gaudí inspirerades av Montserrats välsvarvade bergskam - både hans konst och dessa bergsbumlingar ser ut som att de är hämtade ur en sci-fi film.

Att åka en dagstur till Montserrat är populärt bland både Barcelonabor och besökare. Därför rekommenderar jag inte att åka hit en helg, för då kommer du varken uppleva den sköna tystnaden eller den fina naturen på ett rättvist sätt. De flesta stannar dock vid Montserrats sevärdheter: klostret Santa Maria, Jungfru Maria-skulpturen och gosskörens konserter.

Klostret Santa Maria de Montserrat genom århundradena

På det 1236 höga berget tronar Santa Maria de Montserrat, ett benediktinkloster med munkar som byggdes redan på 800-talet. Sedan dess har klostret:

  • fungerat som bostad för eremiter som dyrkade Jungfru Maria

  • varit kloster som undervisat många kända kompositörer

  • blivit trashat av Napoleons trupper

  • varit fristad åt intellektuella, konstnärer, politiker och studenter under Francoåren.

Nu är det återigen ett kloster där 80 munkar bor. Gosskören, som grundandes på 1300-talet, med sina 50 sångare sjunger fortfarande varje dag. Du kan besöka klostret både genom att vandra uppför berget, men även genom att åka bil eller bergsbana upp.

Jungfru Maria-skulpturen kallas också “den svarta madonnan” för att hon har mörk hudfärg. Den hittades gömd i en grotta under tiden då Spanien ockuperades av araberna. Hon har idag blivit ett världsberömt vallfartsmål för katoliker och kön för att komma nära är evighetslång.

Vandringsvänner, hittade genom en app som synkar nya kontakter och roliga aktiviteter.

Vandringsvänner, hittade genom en app som synkar nya kontakter och roliga aktiviteter.

Vandra upp på Montserrat

Upp till klostret kan du ta antingen bil, kuggstångsbana (Cremallera de Montserrat) eller kabinbana (Aeri de Montserrat). Sant Jeroni som är den högsta punkten på Montserrat (1 236 meter över havet). Det finns många vandringar uppför Montserrat, varav många utgår från den lilla byn Collbató. Vandringarna är tuffa, men det är inte bara stigningen som får en att tappa andan - utsikten över det katalanska landskapet är magisk.

Ek och olvon växer frodigt i naturreservatet, men du kan också få syn på solrosor och tall! Berget Montserrat är lite som staden Barcelona - en skön blandning av influenser från både nordliga och långväga, varma länder. Resultatet blir ett vilt och vackert potpurri inramat i total tystnad.

Res hit: Ta tåglinje R5 från Placa Espanya till Monistrol de Montserrat och byt till bergbanan upp till klostret. Vid stationen före, Montserrat Aeri, går det en linbana samma väg.

Montserrat