11 tips till Bratislava

Funderar du på att åka till Bratislava? Här är 11 tips till dig som vill upptäcka guldkorn i Slovakiens huvudstad.

Bratislava.jpg

I höstas var jag på en weekend i den lilla, charmiga staden vid Donaus strand. Jag blev överraskad av hur promenadvänlig Bratislava var och att det fanns så många vintagebutiker. Samtidigt blev jag också förvånad över att restauranger var svåra att hitta och att systemet med flygbussarna var så opraktiskt.

Tips till dig som ska åka till Bratislava

Eftersom det var en del saker som förvånade och överraskade, har jag skrivit en liten tipslista med 11 saker som är bra att veta innan du åker till Bratislava. Hoppas du har nytta av den!

Förboka bussar till och från flygplatsen

Vi flög till Wiens flygplats och tog sedan buss 45 minuter över gränsen till Slovakien för att komma till Bratislava. Supersmidigt och mycket billigare, då det inte går direktflyg till Bratislava från Stockholm. Det är flera bussbolag som kör den sträckan men nästan alla har ett obegripligt system för biljetterna. Du måste köpa biljett i förväg och online innan du ska åka! Du får inte ens köpa biljett ombord ifall det finns lediga platser. Eftersom vi var osäkra på om flyget skulle landa i tid, ville vi inte chansa utan gjorde misstaget att försöka hoppa ombord på plats. Innan vi hade förstått systemet (som bara informerades om på slovakiska) hade det gått ett antal timmar…

Tips: Flixbus, Regiojet och Slovak är bussbolag som åker mellan Wiens flygplats och Bratislava. För att komma till Bratislavas gamla stad, hoppa av vid Most SNP (Nya bron).

Gå på lokal mat- och dryckesmarknad

Varje lördag i Old Market Hall hålls en marknad med lokal mat och dryck. Vi kände inte till det utan skulle bara gena genom marknaden, men hamnade förstås till bords med hemgjord äppelcider bland många slovaker. Här såldes och provsmakades både korvar, ostar, vin och marmelader - allt hantverksmässigt producerat inom en radie av några mil.

Tips: Den gamla marknaden heter Stará Trznica och ligger på Námestie SNP 25.

bratislavas slott sett från bron.

bratislavas slott sett från bron.

Få bästa fotovinkeln på slottet

Det vita slottet från 900-talet ligger på en höjd ovanför staden. På kvällen lyser den pärlemovit och ser ut som ett sagoslott med hela gamla stans nattljusglitter nedanför. Slottet är absolut finast sett från marknivå - inte uppe på höjden. En plats jag verkligen kan rekommendera för att fota slottet är mitt på bron Most SNP. Det finns en gångbro under bilvägen som är perfekt att gå ut på.

Skippa Michalskagatan

Vi fick många tips från olika håll innan vi åkte till Bratislava, men ett av dem återkom gång på gång: undvik Michalskagatan. Det är det mest turistiga och krimskramsiga stråket i hela Bratislava. Dagtid är det överpriser och snabbmatskedjor, kvällstid är det irländska pubar och skräniga festprissar.

bratislava-gamla-stan.jpg

Få svalka i Presidentparken

Vi var i Bratislava i oktober, när höstsolen verkligen visade sig från sin bästa sida. Är du här på sommaren kan jag tänka mig att det kan bli riktigt varmt, så ta sikte på Presidentparken. En kvarts promenad från gamla stan finns den stora parken med många träd och bänkar. Perfekt för att få svalka och lite grönt att vila ögonen på.

Hitta restauranger på innergårdar

Bratislavas gamla stad kantas av medeltida torg och barockbyggnader. Går du på de slingrande kullerstensgatorna kommer du märka att väldigt få restauranger syns. Men de finns där - de ligger nämligen på andra sidan de stora portarna! Trots att det känns som att man går in på någons innergård, är det precis det du ska göra när du letar restauranger, för där kan de äkta, lokala matställena finnas.

bratislava-2.jpg

Frossa i vallmofrön

Det tog ett tag innan jag förstod vad dessa små, svarta prickar var. De toppade och fyllde allt - bakverk, piroger, såser och glass. Även kastanjer verkar vara en typisk slovakisk specialitet. Annorlunda - och gott.

Promenera längs Donau

Bratislava kan vid första intrycket ge känslan av en ganska kompakt, stenstad omgiven av stora motorvägar. Floden Donau delar staden men är en ganska brun och sörjig historia - däremot är det fint att promenera längs flodkanten. En bred promenadväg slingrar sig bort från stan mot skogen i horisonten.

Mättande mat

På tal om kulinariska upplevelser. Säg slovakisk mat och du tänker kanske på bastant mat med mycket kött och potatis? Det stämmer bra. Vegetarian i Bratislava var inga problem, men det fanns få traditionella rätter som jag kunde äta. En av dem var dock Brynzové halušky, som liknade gnocchi med en sås på fårost. Det var mättande, krämigt och kändes som en varm kram i hela magen.

Ät billigt och bra

Trots att det är en huvudstad, upplevde jag mat och dryck i Bratislava som väldigt billigt. Vi åt t.ex. en soppa och stadig lunch för 7 euro i gamla stan och drack kaffe för ynka 1,9 euro. Men vill du äta frukost ute, ska du satsa på vardagar. Helger är nämligen de flesta frukostkaféer stängda.

Beställ vin från tanken

Vinbarer verkar vara en bubblande trend i Bratislava. I vart och vartannat hörn hängde skyltar om barer med enbart vin - och tog platserna slut i lokalen flyttade de helt enkelt ut några extra stolar på gatan. På vinbaren Viecha i gamla stan kan man beställa närodlat vin direkt från stora tankar. De tappar helt enkelt upp det vin du önskar, som kostar mellan 1,25 och 4,5 euro per glas. Till det finns chips och oliver för självservering i baren. Själva inredningen är ett gäng omaka bord och stolar, ibland kuddar på golvet. Alltid plats för en till ifall fler gäster droppar in! Hitta hit (länk).

En traditionell, slovakisk rätt - vegetarisk!

En traditionell, slovakisk rätt - vegetarisk!

Plockmat på vinbaren.

Plockmat på vinbaren.