Kanotleden Näckrospaddeln i Hjälmaren

Näckrospaddeln är en kanotled i Hjälmaren som är 17 kilometer lång. Jag paddlade en del av leden i juni, en sådan där kväll där luften är tropiskt tung av värme och surrig av nyvakna insekter. Luften och ljuden i kombination med den ljusa sandstranden i Fiskeboda fick utflykten att kännas som rena rama utlandssemestern!

Leden startar vid badstranden i Fiskeboda och går sedan runt Väsbön, Lillön och Tåkenön. Tåkenön har sedan gammalt tillhört Julita gård och användes redan på 1500-talet som betesmarker åt gårdens djur. Idag äger Nordiska museet såväl ön som Julita gård, men det är djuren som har gjort ön till sin.

Väl till sjöss, var vågorna friska och vi fick ta i ordentligt med årorna. Vi paddlade en bit utanför viken och rundade ett par hällar. Jag skymtade flera fina rastplatser där en picknickkorg hade gjort sig riktigt bra. För vår del väntade dock kvällsmaten på stranden, så picknickidén sparar jag till nästa gång.

Camping i Fiskeboda

Fiskeboda camping ligger vackert på en udde, precis intill sandstranden. De har campingplatser och även glampingtält som går att hyra från april till oktober. Här kan du även hyra SUP-brädor, kanoter, kajaker och roddbåtar.

Cykeltips i Fiskeboda

Näckrospaddelns storasyskon, Näckrosleden, är en cykelled som slingrar sig kors och tvärs genom det sörmländska landskapet och gör en avstickare till Fiskeboda. I Fiskeboda startar även en annan cykelled som heter Djulöleden. Den är 14 mil lång och går till Virå bruk i Kolmården, alldeles på gränsen till Östergötland.

Fler tips