En vår i Andalusien

Tidigare skrev jag om min sombrerosommar bland strutsarna. Nu är det dags för att rota fram ett nytt kapitel ur arkivet. Denna gång bläddrar jag tillbaka till våren i Andalusien.

andalucia_window_sanna_rosell

Jag jobbade på ett lantligt hotell och kuskade runt i min risiga, röda Honda på jakt efter "upplevelser". Och sådana samt många lärdomar fann jag minst sagt.

Ena dagen jobbade jag med biodling och lärde mig att de bitchigaste bina ger den sötaste honungen, och att pollenallergi inte funkar som biodlare. Andra dagar på marmeladfabriken. Bär, frukt och grönt plockades, kokades och sockrades för hand av bastanta tanter. På bilden är små, söta apelsiner på god väg att bli sylt med smak av sommar.

Jag hoppade också in som brödbud och skumpade fram på grusvägar mellan bortglömda bergsbyar i Andalusien. Den tidiga morgonen var alltid som finast när vi lämnade Ronda. Det luktade nybakt bröd hela vägen till grannbyn Grazalema och i varje by vinkades vi glatt välkomna av rynkiga tanter vars bonnaspanska jag inte förstod ett ord av. Men så länge de fick sin dagliga baguette och löftet om att vi kommer igen imorgon var de nöjda och glada.

Mestadels skötte jag reception och frukost på det lilla pensionatet, där jag också bodde. Lekte proffs på olika ostar och marmelader och hade provsmakande vänner på besök.

andalucia_jam

På vårkanten firade vi la romería med traditionsenlig marsch mot en sjö. Likt ett lämmeltåg med blommiga åsnor, hästkärror och byns orkester gick vi hela dagen för att runda av med en redig fiesta i skogen. Paella och flamenco låter som en klyscha men här bekräftades den spanska stereotypen i allra högsta grad.

Fakta om de vita byarna

Ronda i Andalusien är den största staden i området som kallas "los pueblos blancos", de vita byarna. De är ett tjugotal byar där husen är traditionellt vitkalkade och typiskt andalusiska. De ligger dessutom i naturreservatet Sierra de Grazalema vilket betyder att omgivningarna är fantastiskt vackra, gröna och rena.

Restips till de vita byarna

Vi hyrde bil i Málaga och åkte mellan några av de vita byarna under ett par dagar i maj. Det var en av de allra finaste resor jag gjort, mycket tack vare lugnet på landsbygden och all god mat vi åt på de enkla bykrogarna. Vi åkte från en by till en annan, stannade för långlunch ett par timmar, strosade omkring i det lilla samhället och snicksnackade med gubbarna på torget. Sen åkte vi vidare för att spendera kvällen i en annan by. Byarna är som hämtade ur en Disneysaga och ligger på rad längs slingriga byvägar. 

Det är lätt att flyga till Málaga från Sverige, men trots det missar många dessa pärlor i inlandet. Nästa gång du tänker Costa del Sol, tänker istället vita byar! På kartan nedanför har jag märkt ut de byar vi stannade i. Klicka på den för att komma till Google Maps. 

Klicka på kartan för att komma till Google Maps!

Klicka på kartan för att komma till Google Maps!