Såhär får du flow

coffee_tapas_Sanna_Rosell

Projekt: Packa

I skrivande stund packar jag inför Asienresan imorgon. En vecka i Thailand och Kambodja, där allt från fint ministermingel och orkidéträdgårdar till ädelstensgrottor och spökstäder står på schemat.

Det kommer bli en intensiv resa - där vädret dessutom lovar både 35 soliga grader och varning för skyfall! Projekt Packa Passande och Praktiskt är en utmaning när väskans utrymme inte är obegränsat...Vi släpper packprojektet för en stund och pratar om flow istället.

Att få flow - hur sjutton gör man?

Det finns ju dagar och det finns dagar. Och så finns det dagar när skrivandet liksom slingrar sig fram som som ripplad chokladsås i vaniljglass. Mjukt, följsamt och vackert. När flowet får mina fingrar att dansa på tangenterna, tankarna flyter ut på skärmen och landar precis där de ska - ja, då är det världens bästa grej att få jobba med en älskar mest att göra: skriva.

Vi har fem sinnen som tar in olika intryck. Hela tiden, non-stop. Vi påverkas kanske mer än vad vi tror av dem och kan vi göra medvetna val, kan vi möjligtvis styra flowet i rätt riktning. Det är detaljerna runtomkring som gör det! Här är mina tricks för att mina sinnen ska locka fram det sköna skrivflowet:

Känslan: Hård stol så jag sitter rak i ryggen och bra bordshöjd så att axlarna inte hamnar under öronen.

Synen: Utanför dataskärmen och tangentbordets fyrkantiga ramar får det gärna vara så lite som möjligt. Less is more. Gärna ljusa väggar eller en utsikt som aldrig tar slut, typ denna:

Montserrat utanför Barcelona.

Montserrat utanför Barcelona.

Ljuden: smattrande fingrar på datorns tangentbord. Lågmält småprat. Bokblädder på biblioteket.

Dofterna: nybryggt kaffe. Bara tanken på den stundande koffeinkicken får mina idéer att klia.

Smaken: Har inte flowet kickat in av kaffedoften i näsan, kommer det som på beställning av kaffesmaken på tungan.

 Vilka intryck funkar för dig? När, var och hur skapar du som bäst?