Mat- och vinresa till Baskien: San Sebastián ger mersmak

Donostia-San Sebastián i norra Spanien är en av Europas kulturhuvudstäder 2016. Under året kommer därför staden spraka av konst och kreativitet. Bäst upplevs staden genom magen. 

För backpackers och finsmakare

För ett par år sedan åkte vi till Baskiens "lilla storstad" som en del av en backpackerresa längs norra Spaniens kust. Jag fick bokstavligen mersmak av San Sebastián.

Hela Baskien är ju känt för sin exklusiva mat och kända stjärnkrogar. Att det finns fler Michelinutmärkelser än McDonalds i regionen säger en hel del. Men Baskien är inte bara ett matmecka för lyxlirare, för även med backpackerbudget kunde vi äta och dricka oss till flera av resans bästa minnen.

Staden för film och stjärnor

San Sebastián var en klassisk semesterstad för den spanska adeln och kungafamiljen på 1800-talet. Den vackra viken La Concha ligger bara ett kliv från stadens centrum och sägs vara en av världens vackraste. Somrarna är långa och svala här, till skillnad från hettan i huvudstaden Madrid. Än idag lockar San Sebastián många semesterfirare, men inte bara blåblodiga utan även besökare som gillar film och kändisar. Här hålls internationella filmfestivalen varje år och då kommer många filmstjärnor hit och sprider glans och glamour.

Vår första bekantskap med San Sebastián var dock långt ifrån glans och glamour. Slitna fötter, tunga ryggsäckar och sömnlösa nätter på bussar kändes inte som att göra entré på röda mattan precis. Men tusen nyanser av blått och frisk havsluft i lungorna kan tydligen blåsa bort den tröttaste tröttheten. 

Kulturstaden San Sebastián

Museo San Telmo är ett modernt museum som ligger centralt. i staden Med allt från antika hattar, broderade folkdräkter och surrealistisk, samtida konst visar de upp ett brett spektra av det kulturella San Sebastián. Dock tycker jag kulturen är som bäst när den upplevs på gatan och går att smaka på! Folklivet, barhänget och stadslivet är kultur i sin allra ärligaste och bästa form. 

San Sebastiáns pintxos och txakoli

San Sebastian har två stadsdelar, den nya och den gamla, med floden Urumea som delar dem itu. På den gamla sidan ligger gatan Elbeltran, där det kryllar av små och välfyllda barer. Stekoset pyser ur fönstergluggarna och doften av chiliheta paprikor och smält ost slingrar sig ut på gatan. Pimientos de Padrón och baskisk fårost blev där och då för mig synonymt med tidernas godaste tapas, eller pintxos som de heter i norra Spanien.

En liten raritet som väntar på sitt stora genombrott är txakolí, det baskiska vinet med hög syra, liten spritsig karaktär och massiv citrusfrukt
— Systembolaget spår txakolins framtid

Till pintxos drack vi ofta txakoli, det baskiska vinet med bubblor som exploderar i munnen. Det är så torrt att tungan krullar sig och smakar fräscht och porlande. Finessen med att hälla strålen från flaskan till glaset är enligt tradition, men säkert också lika mycket trick för att imponera...

Baskien och resten av Spanien

Du kanske förknippar Baskien med ETA och terrorism? Ja, det är en blodig del av Baskiens historia men inget som varken syns, hörs eller pratas om idag. Baskerna vill ofta inte nämna "de där som förstör" utan hellre vara stolta och glada över sitt land. För ja, många anser att Baskien är "landet" och resten av Spanien är ett ofrivilligt bihang... Patriotismen är alltså stor och baskiska är språket som såväl talas och skrivs. Så håll koll på de baskiska omskrivningarna! Städer och gator heter olika på spanska och baskiska. San Sebastián är till exempel Donostia och calle (gata på spanska) heter kaldea. 

Tips inför din resa till Baskien

  • Flyg till Barcelona och åk därifrån med nattbuss (12 timmar) eller flyg till Biarritz och ta buss över fransk-spanska gränsen. ALSA åker båda turerna. 

  • Tåg är ett smidigt och snabbt sätt att åka mellan San Sebastián och Bilbao. På köpet får du naturupplevelser utanför fönstret. RENFE kör olika sträckor längs kusten.

  • Ät pintxos till middag vid 22-tiden, men satsa på menú del día som långlunch. Prisvärt och typiskt spanskt.

  • Spar plats i väskan för att köpa med dig txakoli hem. Vinet finns som vitt, rött och till och med rosé. Utbudet är lokala varianter är stort i Baskien, men Sverige finns det däremot bara för beställning på Systemet.