Åka skidor i Spanien - tips på skidresor

I samarbete med AlltOmSkidresor.se

Det är en annan del av Spanien som ligger framför mina fötter – eller framför mina pjäxor, snarare. Det är bländande vitt och de branta bergen är täcka av pudersnö - inget jag tidigare förknippat med Spanien. Det skulle kunna vara svenska fjällen eller ett skidparadis i Schweiz – men vi bara knappa två timmar från den spanska solkusten.  

För många svenskar är Spanien fortfarande ett okänt skidland. Men eftersom jag har en livslång crush för Spanien, så tycker jag ju att det förtjänar sin plats i skidvärldens rampljus. Dessutom finns ju världens bästa after ski här! Varför världens bästa? Jo, den innefattar svalkande drycker, tapas och varma brisar från Medelhavet – bara några timmar efter att fötterna står i pjäxorna och snön yr kring skidorna. 

Premiär för mig i en spansk skidbacke!

Det är en annan del av Spanien som ligger framför mina fötter – eller framför mina pjäxor, snarare. Det är bländande vitt och de branta bergen är täcka av pudersnö - inget jag tidigare förknippat med Spanien.

Åka skidor i Gúdar y Javalambre

I Spanien finns flera bergskedjor med skidbackar: Pyrenéerna i norr, Sierra Nevada i söder – och även i öster, till exempel Gúdar y Javalambre i regionen Aragón. Det var där jag gjorde jag min premiär på skidor i Spanien – något jag gärna gör om. Skidanläggningen har fina pister och moderna liftsystem som passar både nybörjare och lite mer vana åkare. Dessutom finns tusentals kilometer av vandringsleder (hej snöskor!), trevliga små restauranger i byarna runt omkring och chans att skåda riktigt fina stjärnhimlar. 

Aragóns största stad heter Teruel och ligger 45 minuter bort med bil från skidanläggningen. Det är en mysig medeltida stad som är känt för arkitektur- och konststilen ”mudejár”, som är en mix av arabiska, judiska och spanska stilar.

After ski i Sierra Nevada, Granada 

En annan populär destination för skidor i Spanien är Granada. Stadens närmsta skidort (och själva bergskedjan) heter dock Sierra Nevada. Säsongen för vintersport är lång här, med snö i backarna ända från december till maj. Staden bjuder dock på hålligång hela året. Barerna och pubarna har öppet dygnet om, matställena är billiga och kreativa, atmosfären är öppen och nyfiken.  

Även Granadas unika tapastradition bidrar till den sköna stämningen i staden - tapas är ofta gratis här. Seden att bjuda på ett litet tilltugg när du beställer dryck är inte ovanlig i Spanien, men i Granada är det fullfjädrade tapas som ingår. Salta och smältande boquerones från kusten, gudomliga oliver från granngårdarna, heta gambas al ajillo och friterade berenjenas med ringlad honung är exempel på godsaker som du kan få när du beställer vin eller öl.  

Världsarv och kulturskatter nära skidbackarna 

Granada är magiskt vackert att strosa omkring i. Islamiska bönetorn bildar tillsammans med kristna kyrktorn en mångkulturell siluett som säger en hel del om Granadas förflutna. Läs mer om de främsta sevärdheterna i staden här nedanför:

  • Alhambra är ett stort palatsområde där besökare enkelt kan strosa fritt omkring. Det byggdes redan på 1200-talet av morerna (araberna) som då härskade i södra Spanien. Alhambra finns idag på UNESCO:s världsarvslista.

  • Generalife betyder Arkitektens trädgård och var sultanen i Granadas sommarpalats. Det är en grön oas som ger lite skugga och är väldigt fin att strosa omkring i. Ligger i närheten av Alhambra.

  • Albaicín ligger nära de två andra sevärdheterna och är en kulturell stadsdel såväl på dagen som på kvällen. Albaicín är Granadas, kanske hela Spaniens, mest autentiska flamencokvarter. Bli inte förvånad om det plötsligt dukas bort för en spontan flamencoshow vid baren där du sitter, det här händer bara i Granada! 

Med spansk öl som läskar och tilltugg som mättar kan skidåkningen plötsligt kännas väldigt långt borta. Mentalt är den kanske det, men inte geografiskt. Bara bortanför lyktornas varma ljus kan de snötäckta topparna anas. De väntar på att upptäckas av åkare på skidor och snowboard - men först: after-ski med tapas. Som sig bör efter en skiddag i spanska backar.

Kartor över Gúdar y Javalambre samt Sierra Nevada