Journalistlivet - 3 om dagen

Såhär hittar ni mig just nu. Vid skrivbordet med nylackade naglar och hjärnan i pågående kreativitetskaos.

Hej frilansfredag! Det råder post-deadline-mood här just nu. Jag har märkt att jag lever mitt (arbets)liv i samma rytm mina artiklars cykler:

  • först en idésprutande period innan reportagen är satta

  • sen en produktiv fas där fingrarna skriver tills de brinner

  • slutligen en "tom" tid där navelsträngen till texten är klippt och arbetena är klara.

För denna gång.

De senaste månaderna har rullat på enligt denna dramaturgiska följd. Jag vet vad som väntar men inte hur jag kan maxa just den där fasen. Skulle jag kunna boosta idéerna ännu mer? Skriva mer regelbundet och planerat, istället för kniven mot strupen dagen innan deadline? Eller kanske utnyttja tomheten efteråt, för att fylla upp med fler idéer?

Ett av de bästa tipsen jag surfat över på den världsvida webben hittade jag på bloggen Slow FashionJohanna Nilssons "3:a" är ett enkelt, men väldigt konkret råd, för att styra upp frilansvardagen: lista upp 3 saker du måste göra idag. Och sen göra dem. Prioritering och produktion i ett!

Vilka tre grejer måste jag göra idag? Och vad exakt innebär dem? Att börja varje arbetsdag med att få koll på vad jag ska göra och hur jag ska prioritera är åtminstone för mig världens bästa sätt att ta bort stress. Och att veta att när jag har gjort mina tre saker så kan jag vara nöjd med dagen. - Johanna Nilsson, Slow Fashion

...annars är ju detta en väl fungerande lösning på det mesta: kaffe och choklad!