Smultronställen i hjärtat av Sverige

smultronställe.jpg

Det vackra lilla ordet "smultronställen". Hur skulle du beskriva och översätta det? Från den somriga svenska betydelsen till ordagrant på engelska: places of wild strawberries? A stressless spot hidden and discovered by you only? A place returned to for solace and relaxation? Nej, det blir inte mycket känsla kvar i ordet. Bättre då att uppleva smultronställena själv.

Det var precis vad Laura Drosse från tyska bloggen Lilies Diary gjorde under helgens pressresa till Örebro med omnejd. Temat för dagarna blev spontant smultronställen i vår natur och kultur, på tallriken och i glaset, i folkvimlet och i tystnaden. 

Tillsammans med Laura fick jag återuppleva "hjärtat av Sveriges" små pärlor och stora sevärdheter och blev lite hemkär på nytt. Ett par av mina favoriter kommer här:

Skogen

Vi vandrade till Gårdsjötorp i Kilsbergen och passerade några av de hundratals sjöar som finns i Örebroregionen.

Maten

Katrinelunds Sjökrog ligger precis på strandkanten vid Hjälmaren. Vi åt en somrig svensk fiskmeny som med bland annat löjrom, potatis, ramslök och gös från skogar och sjöar i trakten. För icke-köttätare och chaufförer var det nemas problemas att anpassa mat och dryck, superbra! 

Sjön och skärgården

Med M/S Wettervik åkte vi ut från hamnen i Askersund till "Sveriges hemligaste skärgård" i Vättern. Vi gick iland på Grönön och drack det kristallklara vattnet direkt från stranden, en kylig och god paus innan turen fortsatte med lunchbuffé och finkaffe ombord. 

Konsten

427 trappsteg, 30 konstverk, 1 kulle. Konst på hög utanför Kumla är en ovanlig sevärdhet i Sverige, som är svårt att beskriva rättvist. Den bör upplevas - och bestigas - av var och en! På den gamla slagghögen ståtar skulpturer med vida utsikt över Närkeslätten. Här och var pyser det om kullen - de gamla resterna från åren av industrin gör sig fortfarande påminda i form av oväntade rökmoln. 

För en örebroare är kanske inte Svampen konst. Men för en internationell bloggare är det pyjamasrandiga vattentornet ett storslaget verk som finns mitt i staden, mitt i vardagen. Hjärtat i mitten är konst direkt från naturen. Vad passar väl bättre än att det finns mitt i hjärtat av Sverige...

Pressresan var ett samarbete mellan Örebrokompaniet och Lilie's Diary. Åsikter, synpunkter och foton (om inte annat anges) är dock alltid mina egna. Lauras artiklar från resan kommer så småningom att publiceras på lilies-diary.com