Mot Italien och dess vackra viner och ostar som smakar poesi

En annan mat- och vinresa, i ett annat land. Då cava i Barcelona, nu ost och rödvin i Molise.

En annan mat- och vinresa, i ett annat land. Då cava i Barcelona, nu ost och rödvin i Molise.

Caciocavallo och scamorza. Ricotta och pecorino. Biferno och tintilia. Orden låter så poetiska, tycker du inte? 

Långa vokaler som gör kullerbyttor på tungan och r-r-r-rullande konsonanter som dansar fram längs räfflorna i gomseglet. Skulle kunna vara poesi, men snarare "kulinarisk lyrik". Orden är nämligen namn på typiska ostar och vin i den italienska regionen Molise, dit jag snart åker.

Resan går till Ripabottoni, som är en liten by i Molise. Vi ska bo på Art & Breakfast, ett litet hotell mitt i byn. Under våra dagar på italiensk mark ska att äta dessa poetiska ostar, dricka vackra viner och vandra mellan olivlundar - som jag längtar! Jag ser också fram emot att gå längs de gamla romerska tratturi, stigar som herdarna gick två gånger om året för att valla sina får från bergen till ängarna - och tillbaka.

Min enda bekantskap med Italien är hittills Rom - men då var det julhelg, konstant regn och så kallt att gelaton förfrös. Nu är det snart sommar och jag hoppas den italienska landsbygden bjuder på andra upplevelser. 

Arrivederci

Molise är en av Italiens minsta vinregioner, men har ändå 3 DOC:s (ursprungsbeteckningar): Biferno, Pentro di Isernia och Molise del Molise.

Molise är en av Italiens minsta vinregioner, men har ändå 3 DOC:s (ursprungsbeteckningar): Biferno, Pentro di Isernia och Molise del Molise.