Sommarserie med skrivtips: nr. 3

skrivtips-3.png

Förra tipset handlade om att ge penslar och färger till läsaren, istället för att måla hela tavlan själv. Skriver du så, är lätt att texten svävar ut ordentligt och blir längre än vad du kanske hade tänkt. Därför handlar tredje tipset om det totalt motsatta: att stryka. 

Varför göra det lätt för dig att skriva när du kan göra det svårt? kanske du undrar. Ja, varför ens skriva när du ändå ska stryka, kommer du snart undra. Fråga Hemingway. Han visste att det mesta vi läser är inte själva berättelsen - utan det som står mellan raderna. Det kallas isbergstekniken, efter metaforen av ett isberg där vi bara ser toppen. Under ytan gömmer sig nästan hela berget (det underförstådda) och toppen motsvarar det uttryckligen skrivna. 

Det skapar en spänningen i texten och en relation till läsaren (hen förstår att du inte skriver allt - du förstår att hen fyller i med sina egna ord). Skrivguiden har en liten övning för just den här tekniken:

Skriv en kort berättelse om en allvarlig olycka, men skriv aldrig rakt av vad som har hänt. Använd aldrig ord som ”olycka” utan beskriv karaktärers reaktioner och försök bygga upp en bakgrund och berättelse kring olyckan. Läsaren ska förstå vad som har hänt utan att du berättar det.

Berätta gärna i kommentarerna hur det gick för dig!