Symester* i Sveriges sydligaste vildmark: Malingsbo-Kloten naturreservat

vandra-sverige

Som flipperkulor studsar vi kors och tvärs mellan Örebros, Dalarnas och Västmanlands län. Sick-sackar över gränserna och har snart vandrat i varje hörn av triangeln som de tre länen bildar.

(*symester = syskonsemester)

Jag inledde sommarsemestern i år med att spontanvandra med min bror. Vi packade tält, böcker och veganskt käk i ryggsäckarna och styrde riktningen efter magkänslan. Den visade sig vara en bra kompass, för vi hittade många smultronställen i naturreservatet Malingsbo-Kloten som jag vill dela med mig av till dig.

Sova och vandra i Malingsbo-Kloten naturreservat 

Vi började roadtrippen vid de trolska urskogarna och svarta tjärnarna i Tivedens nationalpark. Sedan  ett stopp i Närke där vi vandrade i nationalparken Garphyttans mystiska skogar. Slutligen kom vi till Malingsbo-Klotens naturreservat som också kallas Sveriges sydligaste vildmark. Det ligger mellan södra Dalarna och norra Västmanland och är Sveriges största naturreservat.

Grantopparnas taggiga siluett möter oss långt innan vi kom in i själva skogen. De speglar sig i sjöns stilla vatten och det lilla vindskyddet badar i kvällssolens strålar. Här ska vi bo inatt! Det bestämmer vi snabbt och börjar laga en kvällsmat som går i regnbågens färger: röd kål, gula linser och grön squash. Och blåa bär till efterrätt! 

lingsgryta.jpg
solnedgång.jpg

Gott om vindskydd längs vandringslederna

Nästa morgon ligger tystnaden som ett täcke över skogsgläntan. Den bryts bara när jag tar de första plumsande stegen ner i sjön för ett morgondopp. Efter frukost är vi redo för att vandra - med målet att nå Gräsbergets torn och se milsvid utsikt över hela Västmanland. 

Vi startar vid vår lilla vik strax utanför Kloten och går längs den klassiska Malingsbo-Klotenrundan mot Abbortjärnen. Det är tätt med vindskydd längs alla vandringsleder, speciellt vid Abbortjärnen där de små stugorna ligger särskilt fint vid sjökanten. En bit in i skogen finns också Abbortjärnskojan med eldstad och britsar att sova på.

stuga-vandra.jpg

Bärfrossa i älgskogarna

Efter några timmar viker vi av på en mindre väg mot Gräsberget. Det prasslar i buskarna och plötsligt står en älg och tittar förvånat på oss. Vi tittar lika förvånat tillbaka och stunden fryser fast för ett ögonblick. 

Gräsbergets utsiktstorn var tyvärr i så dåligt skick att det var stängt när vi var där. De milsvida utsikterna blev vi därför snuvade på, men marken var så full av bär att vi snabbt glömde vyn och bara spanade nedåt mot fötterna för att plocka nävarna fulla. 

Tips! Innan du ger dig ut i Sveriges sydligaste vildmark: läs mer om vandring i Malingsbo-Kloten på Vandringsbloggen och kolla in en bra karta över området.