Sommarserie med skrivtips: nr. 5

skrivtips-5.png

Femte tipset i sommarens skrivserie handlar om att plantera. Vadå, lite för sent för att odla grönsaker väl, kanske du tänker? Visserligen, men aldrig för sent för att plantera en riktigt bra detalj som får en förklaring i texten.

Anton Tjechov, den ryska författaren, ska ha sagt att ”om det hänger ett gevär på väggen i början av en historia måste det avfyras i slutet". Med andra ord, plantera en liten komponent i inledningen som du utvecklar allt eftersom du skriver. Det kan till och med vara knorren i slutet, som ger texten en oväntad vändning eller själva sensmoralen.

Till exempel, skriver jag ett reportage och nämner brödsmulor i början av texten, kan den mycket möjligt återkomma dit i mitten eller slutet. Jag kan skriva om gubben som hade knaprat på den frasiga baguetten så att smulorna hade strötts ut som konfetti på bordet, eller om den rynkiga servitrisen som dag efter dag går och sopar bort spåren av andra. Deras livsöden kan bli kroken på storyn - som började med några, enkla smulor.