Vikten av en väska och vad som är viktigt i livet + matresa i Närke

Den lysande gula väskan hänger där den ska om axeln och följer mig på både små och stora resor. Väskan är en praktisk plats för att samla viktigheter jag behöver när jag reser, som skavsårsplåster, mobiltelefon, pass och en liten chokladbit eller två. Såna små saker väger inte mycket, men det är väskans symbolik som gör dess vikt så viktig. Låt mig berätta varför.

handväska.JPG

Väskan var min mormors och jag fick den efter att hon gått bort. Den är i senapsgult fejkskinn och passar, sin färg till trots, nästan till allt. Den kommer från H&M och är alltså ingen dyrgrip - men värd sin vikt i guld för mig.

Jag har skrivit om min mormor förut, hur hon omfamnade hela världen med sin upptäckarlust och nyfikna driv. Jag tror och hoppas att lite av det blodet även rinner i mina ådror. En sensommarkväll tänkte jag extra mycket på mormor, mig, väskan och sambandet mellan oss tre.

Livet blir viktigt när vi lägger vikt vid det

Den kvällen åkte jag på en bloggresa med tema lokala mathantverk. Väskan hängde såklart där den skulle, på axeln, och jag fick se delar av Närke jag aldrig sett förut: guldskimrande rapsfält, böljande beteshagar med sommarskuttande kossor och stolta bönder som visade upp sina äkta varor och fina mathantverk. 

På kvällen åt vi en tjusig middag på en sjökrog med vågad, säsongsbetonad meny. Pankofriterad abborre, smörig sommarkål och rostade kavringssmulor - bland mycket annat gott. Vi drack porlande bubbel och lokalbryggt öl. Mellan tuggorna och klunkarna tänkte jag på hur mycket mormor skulle ha njutit av den här kvällen - precis som jag gjorde där och då.

Jag menar inte att mitt liv blir viktigt när det består av middagar på stjärnkrogar och soliga resor, utan att det blir viktigt när jag lägger vikt i det - oavsett var jag är och vad jag gör. Som när jag lägger passet i väskan och känner pirret i magen inför resan. Eller när jag stoppar ner lite choklad för att sedan kunna njuta av den på en lång busstur. Eller plåstren, för jag vet att även resor kan skava och just då är ett lindrande skydd det viktigaste i livet. 

Min gula väska är mer än bara förvaring för de där viktiga småsakerna som gör livet lite bättre, roligare, enklare. Det är ett minne av mormor, en resurs på resor - och matchar ju jäkligt fint med solrosfält, inte sant?