Du behöver inte förstå för att förundras

 
samarbete.png
 

Jag älskar att förundras, tror nog till och med att förundran är min favoritkänsla. Det är ofta mitt svar när andra frågar varför jag vill resa så mycket – för att få många chanser att förundras.

Kulturkrockar i Spanien

sanna-spanien.JPG

Första gången jag bodde i Spanien var jag inneboende hos en spansk familj. De bodde i en mindre stad i bergen, där jag dagligen blev knockad av kulturkrockar. Jag var 16 och hade ännu inte förstått vikten av förundran, utan såg det mer som nederlag när jag inte förstod. Idag vet jag att man inte behöver förstå för att förundras.

En av de saker som förundrade mig mest var den veckovisa ritualen. Varje söndag satt de bänkade. Först tyst och vördnadsfullt, sedan stämde de upp i unison kör med händerna sträckta mot himlen. Det var taktfast med stampande fötter och röster som sjöng från magen. De var många, men samtidigt en och samma.

Att samlas på en helig plats för att hylla något som alla tror på, var en rätt häftig känsla. Även om det inte var min ”grej” är jag glad att jag inkluderades, för det som skapades på söndagarna smittade av sig på resten av veckan. Det som hände här, snackades det om dagarna efteråt. Men ibland slutade söndagarna i jämmer och elände. Istället för en sjungande kör blev det buttra miner och några fula ord kastade till andra sidan. Lika förundrad var jag ändå, över hur snabbt stämningen kan svänga. Då var det bara att hoppas på bättre tur nästa söndag!

Precis som en religion

För i Spanien är fotboll en religion. Det är en samlingsplats för vissa som är lika naturlig som kyrkan är för andra. Jag tillhör varken vissa eller andra och är därför så förundrad över vilka krafter fotbollssporten har i kulturen i Spanien. Den enar, gläder, sporrar, helgonförklarar och skapar tro.

Söndagarna framför TV:n med La Ligas fotbollsmatcher är nog den bästa intensivkursen i spansk kultur jag någonsin fått. Jag lärde mig spanska som den pratas och spanskan som den levs. Vill du få en dos äkta spansk kultur, vill jag tipsa om att göra det här på söndagar i Spanien:

Ett stycke spansk kultur: vårfesten i Córdoba.

Ett stycke spansk kultur: vårfesten i Córdoba.

Inlägget är ett samarbete med Go Sport Travel. Text, bilder och åsikter är som alltid mina egna.