Såhär ska äkta spansk paella smaka

I Spanien lärde jag mig den mesta spanskan vid matbordet, det är jag helt övertygad om. Nog för att kursböcker och grammatiska regler skapade viss struktur i språket, men bäst och flest ord fick jag mellan tuggorna och över tallrikarna.

Paella är inte bara den starkaste symbolen för spansk mat, utan även regionen Valencias paradrätt. Jag, som bodde i en valenciansk by, fick fira varje högtid med paella och allt som hör till. Paella är så mycket mer än bara mat - det är tid för gemenskap, ärvda recept, barndomsminnen och ett kärleksfullt gnabb om vem som faktiskt kokar den bästa buljongen till riset.

spanska-paella.jpg

4 roliga fakta om spansk paella

Det finns så mycket att berätta om paella - här är fyra saker du kanske inte visste om den spanska nationalrätten:

Den knapriga kakan

Vet du varför spanska barn blir så glada nära botten på paellapannan börjar synas? Jo, för under riset och grönsakerna finns klumpar av brända rester. Dessa knapriga bitar är de bästa på hela långlunchen! Salta smulor av buljong, olja och vad-vet-jag, som smälter i munnen. Lyckos den som får skrapa pannan som avslutning!

Torsdagstraditionen

Många restauranger serverar paella på torsdagar, visste du det? Det är ingen svensk motsvarighet till ärtsoppa och pannkakor, utan var historiskt en praktisk lösning på att ta vara på veckans rester. Några fiskben blev buljong, hackade grönsaker som blivit över och så riset förstås. För på fredagen var det marknadsdag och dags att fylla förråden igen. Så, restmat blev blivit nationalrätt och en smakrik del av spansk kultur.

Pannan gör hela rätten

Själva stekpannan som paellan tillagas i kallas paellera. Det är en stor stekpanna som anges i mått efter antal personer till maten. Den har ofta “öron” men inget handtag, för själva tillagningen sker bara med en träslev. Det är viktigt att man bara rör i början, för att få buljongen att täcka allt ris. Sedan ska hela härligheten sköta sig själv och stelna till i paelleran.

Olika sorters paella

Det finns många olika sorters paella. Den traditionella från Valencia, regionen där paellan ursprungligen kommer ifrån, kallas paella valenciana och lagas med bland annat kaninkött. Paella murciana kommer från regionen Murcia och är vegetarisk. En paella marinera består av skaldjur och fisk. Det finns även en variant med ris som färgas svart av bläckfiskbläck och en paella som görs på nudlar istället för ris, den kallas fideuada.

paella.jpg