Den spanska sagoresan fortsätter...

Slottet i Segovia, Spanien.

Du har väl öppnat dagens lucka i Forever Abroads julkalender? Där kunde du läsa sagan om familjen som firade jul på hjul, men vad hände sen? Snipp snapp slut, tog resan sedan slut? Nej, sagoresan bland spirande slott och spädgrisar i Spanien fortsätter här...

Det var en gång... 

...ett slott

Närmaste bestämt den moriska borgen från 1100-talet. Här bodde drottning Isabel av Spanien när hon styrde sitt katolska rike med järnhand och fördrev morerna från den iberiska halvön. Kan du skymta Snövit bland tinnar och torn? Eller anar du den elaka styvmodern i skuggorna? Då har din fantasi villat dig rätt i sagornas värld. Det var nämligen denna borg som inspirerade Walt Disney till att teckna sagoslottens sagoslott.

La Meseta

Att upptäcka centrala Spanien är som en resa i tidsmaskin. Den stora högplatån, som kallas la Meseta, består av vida slätter med milslånga vyer. Här och var rynkar sig marken och vecken bildar kullar och mindre berg. Vi kommer till en gammal fästning vars ringmur slingrar sig längs bergskammen. Solen smeker stenbyggnaderna med rosagula strålar och vi skyndar upp innan mörkret äter upp utsikten. 

Historiska krig och hjältesagor

Här på toppen av muren  är historien är förstenad och bergen runtomkring oss håller andan. Tystnaden är total, förutom vinden som viskar och leker i min sjal. I det vackra och stilla är det är svårt att föreställa sig alla blodiga scener som utkämpats här. Under flera hundra år, mellan 700 och 1400, slogs de muslimska morerna och de kristna om Spanien. De historiska skildringarna är få, men sagorna som lever kvar är desto fler. I brist på historiska bevis, får vår fantasi spinna fritt. I sagornas värld lever hjältarna, prinsessorna och de vita springarna vidare. Resten är, som man säger, historia. 

Sagolika solnedgångar platsar förstås i en sagolik story.

Snipp, snapp, slut - nu var sagan slut. Vilka sagoplatser har du rest till? Kommentera gärna!