Weekendresa: 12 timmar i Amsterdam

sunflowers-sanna-rosell

Den här artikeln har publicerats i tidningen Handelsstaden nr 10 2016, som ges ut i Örebrotrakten. Du kan även läsa den i helhet här.

Världens bästa äppelkaka, trendig konst och restaurang för morsgrisar i Amsterdam – allt på 12 timmar.

10.00 Upplever staden på hjul

”Inget som rullar så bra som en amsterdamsk cykel”, säger killen i disken där jag hyr min cykel över dagen. Han har rätt. Det är i cykelsadeln man upplever Amsterdam som bäst.

Morgonen är rosig och min knallröda kappa fladdrar i vinden när jag rullar uppför, nedför och tvärsöver Amsterdams gator. På mina två hjul är jag en del av stadspulsen och sugs snabbt in i farten på cykelmotorvägarna. Det dröjer inte länge innan jag förstår de hemliga tecknen oss cyklister emellan. Här är det blinkers, händer, blickar och vinkningar som är språket mellan de tvåhjulsburna. Vi äger vägarna och bilarna är sekundära.

Bästa vägarna i Amsterdam är kanalerna. Men för oss landkrabbor gäller cykelmotorvägarna.

12.00 Äppeldröm och äkta marknad

Två timmar senare står cykeln och pustar ut utanför ett café i kvarteret Jordaan. Jag själv sitter och njuter av eftersmaken av kanel och vanilj på tungan. Äppelkakan på Café Winkel43 är vida känd och jag förstår varför. Med knäckig kant och sirapssegt inre är det en äppeldröm som förtjänar sitt goda rykte. 

Kafégästerna vid bordet tipsar mig om vart jag ska cykla härnäst: "Istället för den turisttäta Noordermarkt med kitsch och krimskrams får du en mycket genuinare upplevelse på Lindengrachts marknad", säger de och blinkar som om de just har avslöjat en intern hemlis.

Sagt och gjort, cykeln och jag susar vidare till marknaden. Som alla andra på marknaden köper jag ett par stroopwaffles, sirapsvåfflor, för att toppa sockerkicken från den nyss nämnda äppelkakan.

Att cykla i Amsterdam är det snabbaste, roligaste och vanligaste sättet att lära känna staden.

15.00 Paus på Openbare Bibliotheek

Likt en strandad fisk ligger biblioteket Openbare precis intill havets kant och glänser med sitt fjäll i silver. Det är givetvis, som överallt i Amsterdam, lätt att cykla hit och dessutom ett skönt avbrott från bruset i centrum. Lite bokblädder och aningen tidningsprassel är det enda som hörs. Här får jag en stunds ro innan kvällen vaknar till liv.

Bild hämtad från Google.

18.00 Mammas mat på Moeders

Det är lätt att bli mammig på restaurangen Moeders. Precis som namnet antyder är hela stället dedikerat till allas våra mammor, både på menyn och på väggarna. Hundratals, ja kanske tusentals, foton på olika mödrar tapetserar väggarna. Maträtterna heter Grete, Danielle och andra kvinnliga namn, gissningsvis någons kära mor som lagade just den där specialiteten.

Maten är god, vällagad och rejäl holländsk. För köttätaren finns stekar och köttfärslimpa, med smörigt potatismos och kokta grönsaker med örtig twist. För vegetariska alternativ har Moeders mustiga soppor och gröna gratänger. Jag äter en tomatsoppa som, nästan i alla fall, är i klass med min mammas mat! Efter vår middag hamnar såklart även ett foto på min mamma på Moeders vägg.

Alla mammors restaurang, Moeders.

20.00 Beats och bubbel på museum

Efter mammamiddagen fortsätter vi ut i kvällen. Det är passande nog fredag och vi styr våra cyklar mot gatan Paulus Potterstraat. En konstupplevelse utöver det vanliga är van Goghs museum. Varje fredag bjuder museet in till en gratis förfest med mingel, klubbkänsla och DJ’s. Med ett glas vin i handen och dova beats i bakgrunden blir konst mycket mer än bara tavlor i ram.

Har du varit i Amsterdam? Vad tycker du om staden? Tipsa gärna i kommentarsfältet, så lägger jag till i inlägget!