Tre filmer som alltid får mig att vilja resa

filmer-om-resor.jpg

I väntan på nästa resa ska jag resa långt bort och till jordens alla hörn hemifrån soffan i helgen. Här är tre favoritfilmer med vackra miljöer, stänk av filosofiska frågor och tänkvärda citat som sådär klassiskt får tittaren att vilja resa i filmens fotspår: 

Juan Antonio: Why not? Life is short. Life is dull. Life is full of pain. And this is a chance for something special.

Vicky Christina Barcelona

Filmen som alltid får mitt Barcelonahjärta att klappa lite extra, speciellt i scenerna när de strosar omkring bland graffitimålade väggar och blommande balkonger. Jag känner igen "mina" ställen så väl i filmen, som kyrkan Santa María del Mar och långa promenadstråket Passeig de Gràcia. 

Bildkälla:  Refinery29

Bildkälla: Refinery29

Ila: Somwhere I read that the wrong train can lead you to the right station...

The lunchbox

Trots att jag varken kan känna smaken eller doften av de kryddiga grytorna i den här filmen, vill jag åka till Indien på direkten och lära känna landet genom magen. Chana daal, papadums och aloo gobi låter ju som rena rama matmelodierna - och särskilt när de lagas med kärlek och ett underfundigt syfte. 

Bildkälla:  Ojai Film Society

Bildkälla: Ojai Film Society

Sofi: Maybe you’re a woman in search of a word.
Liz: I decided on my word. “Attraversiamo”... It means: “Let’s cross over”.

Eat Pray Love

Italien, Indonesien och Indien. 3 länder, 3 resor, 3 livsval. Huvudpersonen Liz gör framförallt en inre resa men också en fysiska, halva jorden-runt-resa, vilket ger den här filmen lite djupare dimensioner. Hon söker också efter sitt "ord" som sedan kommer följa henne på sitt nya liv som ständig resenär. Minns du vilket ord jag valde för 2017? Visserligen långt ifrån Liz ord, men säkert med liknande avsikter.

Bildkälla:  Amazon

Bildkälla: Amazon

Vilka filmer får dig mest sugen på att resa?