Om trender i resevärlden 2018 och att ta tempen på sin egen barometer

Skärmklipp 2017-12-08 22.34.37.png

Resorna vi drömmer om är inte samma som resorna vi bokar. Att bo mitt i staden blir viktigare än att bo strandnära. Svenskar får USA-feber men vill helst inte åka till Turkiet och Egypten. Weekendresor får fler dagar men samtidigt reser vi generellt kortare, men oftare. Det är några av Resias trendspaningar inför 2018.

Resia lanserar sin trendbarometer på nytt hotell

Jag var på Resias pressfrukost (på relativt nyöppnade, fina Scandic Downtown Camper) där de tog tempen på 2018 års trendbarometer. Givetvis fick det mig att reflektera över min temperatur som "trendresenär" - hur trendigt reser jag enligt Resia 2018? Scrolla ner för att läsa svaret! Är du en trendig resenär? Och vilka "trendenser" spår du inför nästa år?

Resiabarometern 2018 vs mina resor

Skärmklipp 2017-12-08 22.36.18.png

Julresor. Bingo på den. Jag reser allra helst över jul och älskar att byta ut presentpanik mot att samla på minnen och julbordet ersätter jag gärna med nya smaker från hela världen. Läs mer om de julresor jag hittills har gjort - och vart vi åker denna jul!

Skärmklipp 2017-12-08 22.35.28.png

Drömstäder. Jag prickar faktiskt inte in en enda stad på Resias lista. Delvis för att jag redan har varit i de flesta av dem, men främst för att de känns så överbesökta och multi-internationella. Tappar en stad som charm när "alla" åker dit och den blir som alla andra? Starbuckseffekten kallas det visst - metaforen för när stadens unika små caféer äts upp av kedjor och din pumpkin spice soya latte smakar likadant över hela världen... På min drömlista över städer har jag istället Tbilisi, Ljubljana och Buenos Aires.   

Skärmklipp 2017-12-08 22.35.28.png

Drömresor. Min bucketlist har däremot någon likhet med Resias drömresor. Jag drömmer inte om hela coast to coast - men gärna uppleva mer av USA:s Mellanväster och New Orleans. Men istället för lyxhotell och kryssning, reser jag hellre med lokalbuss och på land. De delar av Sydamerika jag ännu inte varit till, som Bolivia, Paraguay och Uruguay, är en stor, ständigt tickande dröm i hjärtat. Jag drömmer också om Kina, Tibet och Nepal. Och varför inte en tur till de polska urskogarna mot gränsen till Vitryssland..?

Ingen trendsetter - men kanske lika bra det..?

Sammanfattningsvis är jag alltså inte någon trendig resenär - långt ifrån till och med. 2018 kommer definitivt inte toppa någon trendbarometer - men varför följa trender när man kan bryta dem, kanske till och med sätta sina egna..? Hos Towe/Come fly with me kan du läsa mer om Resias trender.