Julresor genom åren

Huachachina (2).png

Årets julmånad är officiellt här och utanför mitt tågfönster är världen vykortsvackert vintervit. Julkalendern, adventsmys och glöggmingel sätter guldkant på hela min december och toppas sen med årets julresa, dan före dopparedan!

Även om jag gillar hela myspyspeppen inför jul, har jag svårt för själva firandet på julafton. Gillar inte heller köttbergen på (traditionella) julbord, ryggar för paketpaniken och har ingen ro att kolla på riddarfilmer mitt på dagen. Nej, julafton och jag funkar bäst på avstånd - gärna långt bort och utomlands!

Att resa bort över jul

Att resa bort över jul är det bästa sättet att "fira" den på. Jag lägger hellre paketpengarna på resan och investerar i minnen än materiella ting. Idag berättar jag om några av våra julresor - kanske kan det inspirera dig att "fira" julen någon annanstans i framtiden?

Roadtrip i norra Spanien, 2008.

När jag bodde i Spanien som 17-årig utbytesstudent, kom min familj dit över jul och nyår. Vi hängde i ett julpyntat Madrid, roadtrippade norrut till vingårdarna i La Rioja, kollade på slott med spiror i Navarra, strosade runt i ett mellandagssiestande Barcelona och firade nyår enligt den spanska traditionen med 12 druvor i min dåvarande "hemstad" Alcoy.

Julresa-Spanien-sanna-rosell.JPG

Jakten på julkrubban i Rom, 2010.

När jag några år senare återigen bodde i Spanien (fast nu i Málaga), mötte jag upp familjen i Rom vid jul. Det var pasta, pesto och pizza i mängder, soliga dagar vid historiskt häftiga platser, regnblöta besök i Vatikanstaten och ett evinnerligt letande efter Roms bästa julkrubba. 

Tidiga turister och morgonsol vid Colosseum.

Tidiga turister och morgonsol vid Colosseum.

En klassisk filmjul i New York, 2011

Några år senare firade vi en filmisk jul i ett frostbitet New York. Vi bodde i Brooklyn och jag smakade min livs första Ben&Jerry-glass (!), drack Bloody Marys till brunch, sörplade blaskigt amerikansk kaffe på diners, ramlade in på gudstjänst i Queens och åt söndagshelig soul food med dubbelfriterad kyckling och vispgrädde, besökte FN-skrapan och MoMA och njöt av decembersolens värmande strålar på new yorkiska gator.

Mer New York:

läs reportaget New York: En jul i vinteräpplet

new york-sanna-rosell.jpg

Mäktig resa genom Peru, 2012.

Året därpå hade jag bott i Ecuador en längre tid. Jag jobbade som journalist på tidningen El Norte i Ibarra och skrev reportage från indianbyar, knaprade friterade skalbaggar på redaktionen och liftade runt i landet på lediga helger. Lagom till jul mötte jag upp familjen i Perus huvudstad Lima, där vi började vår gemensamma resa.

Det är nog den mest intensiva - och mäktigaste - resa jag gjort. Vi åkte mellan oaser och öknar till snöraviner och djungel, vandrade till Machu Picchu, firade nyår i Cusco och surfade på sanddyner i Huacachina. På knappa två veckor, det är effektivt resande, det!

Mer Peru på bloggen:

Kontrastrika Kuba, 2015.

Resan till Kuba torktumlade mina tankar tills jag knappt visste vad jag skulle tänka på vägen hem. Det färgglada, salsasvängande landet med de störst leende människor jag mött - som samtidigt levde på misärens gräns och utanför mänskliga lagar som jag (och säkert du) tar för givet.

Tack vare att vi bodde i så kallade casas particulares (hemma hos kubaner) och att jag pratar spanska, fick jag lära mig så mycket genom att bara prata med husvärdarna. Det var stundtals skrämmande men också lite fint. Läs vidare om Kuba i mina inlägg så förklarar jag närmare.

Mer Kuba på bloggen:

havanna-kuba-sanna-rosell.JPG

Bländad av Beijing, 2013.

Jag har aldrig sett en så kristallklar himmel som i Beijing. Kanske var upplevelsen så stark för att jag hade förväntat mig avgasdimmor och gråtjock smog, men möttes av en sky som var bländande blå? Lärde mig senare att kallt väder skingrar det lortiga diset - för kallt var det. Isande kyla som brände ända in i märgen. Men vi höll oss varma med att göra qi gong i parken med kinesiska pensionärer, vandra i timmar i Förbjudna Staden och äta varma luncher med buljong och dumplings. Bland annat, läs fortsättningen i de länkade inläggen!

Mer Kina i bloggens serie om Beijing:

Kina-Beijing-Sanna-Rosell.JPG

På hjul genom Chile, 2016. 

Tur att min bror är lika Sydamerikahooked som jag är! När han bodde i Chile förra året, åkte vi dit över julen. Vi rivstartade i huvudstaden Santiago, åt alger i mängder och besökte kyrkogården. Sen hyrde vi bil och susade genom sagolika landskap, bodde på camping och cyklade till vingårdar. Efter det väntande Valparaíso med sin Villa Villerkullastil, vackra naturreservat och galet goda veganmat.

Mer Chile på bloggen:

DSC_5554.JPG

Aten, 2017.

Nästa julresa går till Aten! Jag ser fram emot att vandra bland urgamla stenar och historiska tempel, smaka allt jag kan av grekisk mat och lära känna en, för mig, helt ny storstad. Har du varit i Aten? Tipsa gärna i kommentarerna! 

julkulor.JPG