Vandra i Georgien - bland snöklädda berg och sagolika kyrkor

georgien-1.jpg

Översnöad väg genom Kaukasusbergen

Våren är sen i år, säger chauffören som ska köra oss från Georgiens huvudstad Tbilisi till bergen vid den ryska gränsen. Han behöver knappt förklara det på sin knaggliga engelska - vi ser och förstår ändå. Snömassorna blir oroväckande större ju längre vi åker på den slingriga Georgian Military Highway genom bergen. Till slut ser vi bara vitt genom bilfönstren för att snöhögarna är så höga.

Kommer vi ens komma fram? Dagarna innan stängdes vägen av utan förvarning i väntan på plogbilen. Bilarna i den kilometerlånga kön fick vackert vända. Vi väntar länge i en lång kö av vandringsturister, ryska långtradare och militärfordon.

Kazbegi - en hot spot för vandrare, skidåkare och lyxlirare

Framför oss tornar de toppiga bergen upp sig. Det är Kaukasus spetsiga siluett som visar sig från sin bästa sida mot den klarblå himlen. Vid bergens fot ligger den lilla byn Kazbegi, en knutpunkt för vandrare och skidåkare. Numera är det också en hot spot för resenärer som vill lyxa till det lite: designhotellet Rooms Hotel öppnade 2012 och har sedan dess lockat lyxlirare till norra Georgiens karga landskap.

Lyxlirare - och vi! Vi bodde på Rooms och det var verkligen något extra. Det kommer självklart ett eget inlägg om den hotellupplevelsen, men jag kan avslöja att “room with a view” fick en helt ny betydelse… Till slut släpps trafiken fram och vi lämnar de snötäckta bergstopparna bakom oss. Ner i dalen för att snabbt svida om till vandringskläder. Nu ska vi ut på hike!

Första målet på vandringen är Tsminda Sameba Church, en 1300-talskyrka som tagen ur en saga. Jag vet att den ska ligga på en bergstopp - men var? Alla toppar är ju så höga och så långt bort. Inte kan det väl vara…? Jo, det är det. Jag får kyrkan utpekad för mig och smäller av lite grann. Ska vi ta oss upp dit?! Jag hinner inte formulera frågan innan min lilla vandringsgrupp är på gång. Mot toppen av berget Kazbek.

Mot toppen av berget Kazbek

Det blir bergsbestigning. Vi klättrar, kryper och kravlar. Snön är meterdjup och skaren håller bara ibland. Andra gånger sjunker benen djupt ner i snömassan. Gunnar drar upp mig gång på gång och puttar mig bakifrån när jag inte kommer uppför bergsväggen. Meter för meter närmar vi oss kyrkan som ståtar som en hägring på toppen. Jag hinner svära många gånger under timmarna vi vandrar, men trots det blir det nästan en andlig upplevelse att klättra upp till kyrkan.

När vi stapplade tar de sista stegen upp, påminns jag att titta bakåt. Den utsikten alltså! Värd varenda svettigt, snötungt steg. Kaukasusbergen gömmer sig blygt bakom molnen men tittar fram när solen lyser. Bergsväggarnas knivskarpa streck ser ut som en vid och skrynklig kjol. Kyrkan är en stillsam och vacker syn, men slår inte utsikten över Kazbegi. Djupt där nere i dalen vet jag att vårt hotell Rooms väntar och det gör vägen nedför berget till en dans. Middag, spa och sköna sängar - mer om det i nästa inlägg från Georgienresan.

Vandra i Georgien - tips och fakta

Transporter

Kazbegi är navet för många vandringsleder i området. Hit tar du dig med bil, antingen egen eller taxi. Du kan också åka marschrutka (kollektiv minibuss) skyltad “Kazbegi”. Det kostar cirka  10 GEL (33 svenska kronor) och tar tre timmar (om vägen inte är oframkomlig p.g.a. väder och vind).

Vandringar

Vandringen till Tsminda Sameba Church innebär en höjdstigning på 450 meter. Rakaste vägen upp, det vill säga uppför bergsväggen) tar ett par timmar och startar i byn Gergeti. Det finns numera även en bilväg upp på andra sidan berget. Den är rätt tråkig att vandra, men bra som alternativ för bilburna besökare.

Kyrkan

Tsminda Sameba Church är öppen för alla. Respektera dock seden att täcka axlar, huvud och knän med kläder och hatt eller mössa. Det finns sjalar att låna vid entrén.

Vill du läsa mer om Georgien?