Grythyttan - bo, äta, göra i hjärtat av Bergslagen

grythyttan-1.jpg

Visst har du känt någon gång att du “kan” en plats, trots att du inte ens varit där? Rätt bra koll på hur det är, vad som händer och framförallt hur folk är. Tror du iallafall - för det är ju sällan så det är.

Jag trodde jag “kunde” Grythyttan av den märkliga anledningen att jag bara hört så mycket om det från åren jag pluggade på Örebro universitet. De har också ett campus i Grythyttan som specialiserar sig på dryck och måltid, vilket såklart fick snacket att gå. Att alla studentfester var galna och hade bästa drinkarna (såklart, eftersom det var blivande sommelierer som blandade dem), att alla studenter var Carl Jan-wannabes och att alla åt tryffelpasta med parmesan (när andra studenter åt nudlar fram till den 25:e).

Så med tryffel i tankarna och Carl Jan på hjärnan åkte vi till Grythyttan för första gången. Regnmolnen hängde lågt och gatorna var redan blöta och blanka efter tidigare skurar. Det är inte många sömniga småstäder som lyser upp i regnväder - men det gjorde Grythyttan. De röda timmerhusen och den kopparfärgade träkyrkan blev ännu mustigare mot den gråa himlen.

Stadskärnan i Grythyttan är liten men fin. I mitten ståtar kyrkan med korset som pekar rakt upp himlen. Just den här dagen var molnen så tunga att korset slukades av den grå himlen om vartannat. Gatorna är slingriga och det känns som att husen har bestämt var gatan ska gå - inte tvärsom. Vi går förbi Guldkringlan, ett kafé som tyvärr var stängt men där det ändå doftade nybakta kanelbullar.

Grythyttan är för många synonymt med god mat och dryck. Här utbildar universitetet framtidens måltidskreatörer och sommelierer. Här finns också Grythyttans Gästgivaregård, det anrika hotellet med restaurang som är ett gastronomiskt resmål i sig. I Grythyttan finns också Måltidens Hus som är centrum för forskning kring måltidskunskap - och även huserar världens enda kokboksmuseum.

Jag förstod rätt snabbt att jag knappast “kunde” Grythyttan. Här såg jag ju varken någon galen studentfest, tryffelpasta eller Carl Jan. Men däremot såg jag kullriga gator, mysiga kvarter och en fin, historisk restaurang som jag ser fram emot att testa på riktigt. På snart återbesök i Grythyttan!

grythyttans-gastgivaregard.jpg

Snabb stadsguide till Grythyttan

Resa hit

Med bil tar det ungefär en timme att åka till Grythyttan från Örebro. Buss 302 går från Örebro centralstation, läs mer på Länstrafikens hemsida.

Bo

Grythyttans Gästgivaregård är ett hotell med personligt inredda rum. Hotellet har historiska anor som de lyckas kombinera med modern mat och dryck. Ett ställe för dig som gillar att bo fint och äta gott.

Herrgården i Grythyttan välkomnar familjen Henricsson gäster till bed & breakfast, stugor och enklare rum. Familjen har bott på och drivit herrgården i fem generationer. Här finns boende i olika prisklasser.

Äta

Grythyttans gästgivaregårds restaurang, “Gästis”, är ett måste om du är i krokarna. White Guide skriver såhär: “Familjen Spendrup vårdar nu Gästis med varsam hand. Servicen är värdig, sommelieren har tid att bemöta frågor och önskemål. Vin är allvarliga saker här, betänk att vinkällaren ligger i gamla fängelsehålan.”

Vill du ha enklare mat vid lunchtid har Måltidens hus dagens lunch alla vardagar. Maten lagas av måltidsstudenterna och buffén är både rejäl och fräsch.

Göra

Glassfika på berömda Neerings i Grythyttan är ett utflyktsmål för många i trakten. Dagsfärsk glass med oräkneligt antal smaker gör kaféet till något mer än ett vanligt fik.

Bredsjö Blå kan du hälsa på får och äta ost - bland annat Sveriges bästa blåmögelost! Min favoritost är dock Bredsjö Hård, en peccorino med smak som “blommar”.

Björkskogsnäs är ett fin naturreservat i närheten av Grythyttan. Här finns ovanliga blommor men mest är det känt för att Ernst renoverade ett torp här i sitt sommarprogram på TV4. Ta en promenad och packa med en fikakorg så har du den perfekta halvdagen i naturen!