Hösthelg i Fulufjällets nationalpark

fulufjället.jpg

Som en stor, sovande säl ligger Fulufjället framför oss. Äntligen. Som jag preppat, packat och givetvis längtat. Jag är dock dunderförkyld och hostar och nyser konstant hela resan till norra Dalarna. Näsduk efter näsduk har vuxit till fladdriga, vita berg i bilen sedan vi började resan i Borlänge. Väl framme vid Fulufjället, tre timmar senare, är det som att fjälluften rensar rent i rören för jag andas lugnt när vi börjar promenaden in i parken. Fulufjället är en nationalpark, faktiskt den största i Sverige utanför Norrbotten. Den ligger i Älvdalens kommun i norra Dalarna och gränsar till Fulufjellet nasjonalpark i Norge.

Fulufjällets nationalpark med mina ord

Naturen består av gammelskog, fjällhed och tjocka mattor av lav. Det finns säkert många botaniska definitioner på hur Fulufjället är, men i brist på sådant ordförråd liknar jag det med ett väldigt, välslipat och vindpinat berg. Själva toppen är platt som en platå men bergskanterna stupar brant. Fjällbjörkarna är knotiga och kutiga, som om de kuvats av vädrets makter under många år. Det unika med Fulufjället är att inga renar betar på platån vilket gör att laven är så tjock och utbredd. Vissa årstider lyser den vit, men nu på höstkanten är hela fjället färgat i rostrött, glimmande guld och brinnande orange.

Njupeskär och Old Tjikko - Fulufjällets två kändisar

Fulufjället har två stora dragplåster: Njupeskär, som är Sveriges högsta vattenfall, och Old Tjiko, världens äldsta träd. Dessa två kändisar vill vi givetvis träffa!

Njupeskär ligger bara två kilometer från Naturums parkering. Vägen dit är bred och grusad och både barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram till en utkiksplats. Vi går ända fram så det stänker vatten i våra ansikten. Det ligger en dimridå runt fallet som skulle kunna skapa lite mystik, men alla besökare och den uppbyggda vägen förtar tyvärr lite av det vackra i naturen.

Desto mindre folk är det vid Old Tjikko. Vi hittar nästan inte dit, så anonym är den gamla gubben. Bland alla taniga träd på kalfjället ser vi ett som har ett vit snöre omkring sig. Det måste vara Old Tjikko, tänker vi, men ingen skylt bekräftar våra aningar. Det ser dock ganska gammalt ut, så nog är det världens äldsta träd vi har hittat. 9500 år ska det vara enligt kol 14-metoden. Trädet slog rot alldeles efter den senaste istiden och har överlevt tack vare att den skjutit nya rotskott.

Tips på annorlunda upplevelser i Fulufjällets nationalpark

I Fulufjällets nationalpark finns många vandringsleder och stugor som gör att alla kan hitta sin nivå av äventyr. Denna gång stannade vi inte länge nog för att upptäcka fler delar av nationalparken, men till nästa gång har jag många idéer:

  • Vandra till Göljådalen, i spåren av den största regnkatastrofen i Sverige som man känner till. Läs SMHI:s målande beskrivning av vad som hände – och tänk vilka krafter väder har.

  • Övernatta i en av Rösjöstugorna uppe på kalfjället - och basta med utsikt över fjällvärlden efter en lång dags vandring.

  • Midsommarvandra uppe på Fulufjället! De korta sommarnätterna i norra Dalarna ger ett alldeles särskilt fint ljus och jag tror att en nattlig promenad på fjället skulle vara en oförglömlig upplevelse.

Resa kollektivt till Fulufjället?

Tåg till Mora (Tågkompaniet) och vidare med buss (Dalatrafik) till Särna. Därifrån kan du boka Flextrafik ända fram till Fulufjällets nationalpark.

fulufjället-2.jpg

Efter stoppet vid Fulufjället fortsatte vi resan ännu längre norrut i Dalarna. Mer vandring och vildmark i höstiga nyanser kommer snart i bloggformat!