Astrid Lindgrens citat i min resevärld

Ute på jobb i Ecuador.

Ute på jobb i Ecuador.

Astrid Lindgren är inte bara en av mina favoritförfattare, hon verkar också ha varit en klok och kul kvinna med skön syn på livet. Ordkonstnär som hon var, har hon strösslat smarta citat efter sig - som faktiskt rimmar väldigt väl med resor. Här återger jag fem väl valda uttryck som jag ofta har med i tanken när jag reser och berättar vad de har betytt för mig.

1. ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Jag vågade byta trygg vardag med lägenhet och pågående utbildning i Örebro mot en helt ny värld som journalist på en dagstidning i Ecuador. Att prova på yrket på riktigt, dessutom på ett annat språk och i ett annat land - med pressetik och värdegrunder som jag aldrig hade kunnat föreställa mig - var grymt kul, sjukt läskigt och oändligt lärorikt. 

2. ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”

Alla stora händelser, byggnader, högtider och liknande som jag reser för att få uppleva, var alla först ett frö i någons fantasi. Den tanken slår mig varje gång - oavsett om jag ser ut över oförklarliga Machu Picchu, spökstaden Bokor Hill eller den här ofattbart stora katedralen inuti en saltgruva. Allt stort (och smått för den delen) har börjat i en människas hjärna. Tänk vilka vidd av power i den imaginära tanken!

Saltkatedralen i Zipaquira

Saltkatedralen i Zipaquira

3. ”Låt livet bära med sig vad det vill och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.”

Ibland blir ju inte resan som man har tänkt, men då vill jag kunna stå stark och göra det bästa av det. Det här citatet kunde kanske inte rädda oss från den där hemska ökennatten i Colombia, men det påminde iallafall om att se så ljust som möjligt i den nattsvarta natten.

Ljuspunkt i den colombianska natten.

Ljuspunkt i den colombianska natten.

4. ”Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det så blir det lagom jox.”

Lite se, lite göra, lite smaka, lite vila och lite snacka. Lite spontant och lite planerat. En bra resa består av lite av allt - eller som Astrid skulle ha kallat det - "lite jox av allt". 

Sommarlunch på Philharmonica i Gdansk, Polen.

Sommarlunch på Philharmonica i Gdansk, Polen.

5. ”Jag har inget emot att dö, bara inte i morgon, jag har en del jag skall göra först.”

Precis som Astrid säkert hade när hon levde, har jag också en hel del att göra först. Min bucket list blir bara längre och längre ju mer jag betar av den. Vandra bland skotska berg och dalar, gå på kakelsafari i Lissabon och dricka krutstarkt kaffe och skriva på ett kulturkafé i Buenos Aires... Ja, listan är lång och det är en ynnest att leva livet med syfte att levandegöra Astrids citat!