Alger - en självklar del av Chiles matkultur

3 sorters alger

Alger blir framtidsmat

På min tallrik ligger en prydlig pyramid av tres tipos de algas. Trots att jag vet vad jag beställt, slår hakan i bordsduken när högen av (vad som ser ut som) bark, mossa och ogräs dukas fram. Och det är på sätt och vis precis vad det är - fast från havet. Alger spås bli en het framtida råvara, men här i Chile är det en självklar den av matkulturen sedan urminnes tider.

Alger och vin

"Havets grönsaksland" kallas också de mängder av alger och sjögräs som växer under ytan. Idag odlas alger i stora delar av världshaven, även på svenska västkusten. Alger är miljövänliga proteinbomber som jag tycker förtjänar större plats i köket än bara i misosoppan och kring sushirullen. 

Restaurangen och vinoteket jag åt denna algrätt på heter Bocanáriz och ligger i stadsdelen Lastarria i Santiago de Chile. Förutom ett brett urval av chilenska viner har de också en spännande matmeny som är uppdelad efter smaker (rökt, syrligt, kryddigt, lagrat...) för att matcha drycken.

Matmeny uppdelad i smaker som passar olika viner. Smart va?

Alger x 3

Två av tre är jag säker på. Den sista kanske du har svaret på?

1. Brunalgen Cochayuyu

Cochayuyuns knapriga, barkhårda utsida är ett skal som luras. För när mina tänder har knaprat sig igenom ytan är insidan lika fluffig och porös som popcorn. Cochayuyun doftar örtigt med toner av rostade nötter. Kanske är det rostningen som får min hjärna att koppla till popcorn? Smaken däremot är besk, gommen blir sträv och tänderna känns sådär håriga som de gör efter ett riktigt mastigt rödvin. Tungspetsen hittar också några salta smaker, som minnen från havets djup.

2. Havets sallad Lechuga de mar

Slingriga blad av mjuk och mild lechuga del mar är skarpa kontraster till den robusta cochayuyun. De simmar omkring på tallriken när gaffeln halkar i den naturliga marinaden av saltat slem. Ögat tvekar när gaffeln närmar sig munnen, men smaklökarna jublar när algen leker omkring på tungan. Det smakar som en kyss av saltvatten, som att hångla med en sjöman kanske?

3. Mysteriet från havet...

Jag behöver din hjälp. Vilken alg är den tredje på tallriksbilden? Jag har surfat på nätets inforika vågor och dammsugit havsbottnen efter svar, men inte hittat namnet på den ljusbruna algen på bilden. Konsistensen är lite som fiskbulle, fast i köttet men mjukt motstånd. Smak av... kallsup. Skiftar i olika nyanser av beige. Vet du vad den heter? Kommentera jättegärna!