Vandra i Schweiz: mjölksyra i ben och mjölkchoklad i mun

Fuchs konditori i Zermatt har en delikatessdisk som får alla fikasugna att dregla.

Fuchs konditori i Zermatt har en delikatessdisk som får alla fikasugna att dregla.

Hos Zermatts egen Willy Wonka i chokladfabriken

Från Bäckerei Fuchs smyger dofter av vanilj, kanel och smält socker ut på gatan. Philip Fuchs driver bageriet i familjens namn efter sin pappa. Han har blivit Zermatts egen Willy Wonka och hans chokladfabrik har gjort byn känd i hela världen.

Vi är på väg hem från dagens hajk i de sydschweiziska Alperna när vi sniffar sötman i luften. Autopiloten får oss att styra stegen in i värmen. Tacka vet jag att vi är i världens bästa chokladland när blodsockret är lågt och sötsuget stort efter en vandringsdag på 2000-3000 meters höjd!

Fuchs berömda pralin med fem ingredienser

Hos Bäckerei Fuchs ligger croissanter och pain au chocolate i gyllene, krispiga rader bakom disken. Klirrande silverskedar och porslinskopparnas skrammel skapar ett hemtrevligt soundtrack i takt till kaffemaskinens puttrande.

Mjölkchoklad, vit choklad, smör, socker och nougat är de fem hemliga ingredienserna som blir Zermatts godaste och mest kända souvenir, de små chokladpralinerna i form av berget Matterhorn. Med snötäckta toppar och krispig fyllning är det pralinen som har gjort Fuchs bageri internationellt känt.

Tobleroneberget Matterhorn är modellen

Matterhorn är Zermatts, kanske till och med Schweiz, ikoniska berg som med sin lutande topp sticker ut ur alpsiluetten. Du känner till berget fast du inte vet varifrån – för den är med i Toblerones klassiska logotype. Men Philip rynkar på näsan som om den söta chokladen plötsligt blivit sur när jag tar upp Toblerone:

- Toblerone är inte längre schweiziskt och har inget att göra med äkta choklad, säger han bestämt.

Toblerone ägs idag av ett amerikansk företag  som massproducerar, levererar globalt och har därför, menar Philip, tappat hantverket att tillverka kvalitetschoklad. Philip och hans familj gör dock fortfarande allt för hand, från första chokladlagret till sista snötouchen. Ungefär 2000 "miniatyr-Matterhorn", tre-fyra gånger i veckan, skapas för hand i Fuchs källare.

En mini-Matterhorn blir till

Det går undan i chokladfabriken. Först fylls med vit choklad som ska bli snötoppar, sen fryser han dem och smälter mjölkchoklad. Fyllningen med nougat kommer sist, efter att den har fluffats ordentligt i vispen. Innan jag hinner fota alla moment ståtar snart ett dussin mini-Matterhorns klara att förpackas i askar med sidenband.

Mina ben har hunnit bli tunga av mjölksyra och blodsockret är långt nere vid knäna, men efter en sån här känner jag mig sockerpigg nog att bestiga självaste Matterhorn! Men det en annan dag. Nu har jag fullt upp att äta praliner...

Resan var ett samarbete med Switzerland Tourism. Text, bilder, tankar och åsikter är dock som vanligt mina egna.

Alla mina inlägg om Schweiz är samlade i kategorin Schweiz.